Menu
Ook Vitesse kanonnenvoer voor Ajax

Ook Vitesse kanonnenvoer voor Ajax

Een week na de klinkende en overtuigende zege op sc Heerenveen ging Ajax zondag cijfermatig op herhaling op bezoek bij Vitesse. Net als eerder in de ArenA prijkte ook in de Gelredome een ruimte 5-1 overwinning op het scorebord. ,,Dit was een goede overwinning’’, sprak Jol tevreden.

Na de glansvoorstelling tegen sc Heerenveen was Vitesse een lastig te nemen hindernis. Zo leek het althans. Zeker op basis van de meest recente historische statistieken. De Ajacieden slaagden er in de laatste drie jaar in elk geval niet in Arnhem te verlaten met een overwinning. De laatste editie van Vitesse – Ajax leverde de Amsterdammers nog een smadelijke 1-4 nederlaag op.

Martin Jol besloot zijn elftal ten opzichte van de laatste thuiswedstrijd ongewijzigd te laten. Aissati speelde dus opnieuw als aanvallende middenvelder. Luis Suarez en Marko Pantelic waren de twee blikvangers in de Ajax-aanval. De laatste 5-1 overwinning op Heerenveen smaakte wat dat betreft naar meer, zeker voor de meegereisde Ajacieden in het uitvak van het niet geheel uitverkochte Gelredome.

Een aarzelende start leverde de gasten een vroege achterstand op. Al na vier minuten strafte Dalibor Stevanovic matig uitverdedigen hard af. Ajax wist de bal uit een corner niet afdoende uit te verdedigen, waarna de Vitessenaar uit Slovenië van dichtbij kon uithalen: 1-0.

Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten. Tien minuten na de openingstreffer kreeg Pantelic het op zijn heupen. De Serviër ontving een lage, strakke voorzet van Suarez in de voeten, hield het hoofd koel en bekroonde zijn koelbloedigheid met een mooi schot buiten bereik van Eloy Room. De doelman van Vitesse maakte in zijn eerste actie daarmee direct de gang naar het net. Vlak voor de gelijkmaker moest Piet Velthuizen – de vaste eerste doelman in Arnhem – er geblesseerd af na een botsing met Jan Vertonghen.

Pantelic scoorde zondag liefst drie keer tegen Vitesse. Pantelic scoorde zondag liefst drie keer tegen Vitesse.

Room beleefde toch al een dramatische invalbeurt. Met dank aan de Ajacieden. Vier minuten na de 1-1 moest Room opnieuw capituleren. Ditmaal trof Pantelic koppend doel op een hoge voorzet van de uitblinkende Vurnon Anita. Met de tussenstand weer omgebogen in Amsterdams voordeel, wist Ajax het duel tot aan de rust probleemloos te controleren. Vlak voor de onderbreking leken de Gelderlanders wel dicht bij een terugkeer in de wedstrijd. Stevanovic speelde de bal op de hand van Alderweireld. Bossen zag er geen bewuste handsbal en dus geen penalty in.

Ook in de tweede helft was er uiteindelijk geen wolkje aan de lucht voor de Amsterdammers. De snelle ‘derde’ van Pantelic brak het moreel van de Arnhemse formatie definitief. Alderweireld stond met een splijtende pass aan de basis van de 1-3. De Serviër versloeg Room ditmaal met een koele schuiver. Met zijn glansoptreden tegen Vitesse lijkt de Ajacied de wind definitief uit de zeilen van zijn critici te hebben gehaald. ,,De kritiek op hem, zegt misschien ook meer over de mensen die niets weten van de buitenlandse competities’’, sprak Martin Jol op de persconferentie na afloop. ,,Toen hij bij Ajax kwam, had hij ook lang niet gespeeld. En inmiddels is Pantelic al twee maanden belangrijk voor ons.’’ De onofficiële hattrick van Ajax’ nummer negen maakte ook een einde aan een andere discussie, die eigenlijk geen discussie was. Ajax was volgens sommigen te afhankelijk van de treffers en ingevingen van Suarez. Zondag was de captain vooral belangrijk als aangever.

Ajax bleef goed omgaan met de kansen die het kreeg. Gregory van der Wiel was – onder meer voor de ogen van de bondscoach – met een afstandsschot dichtbij een doelpunt. Room tikte de snoeiharde inzet naast. Aan de overzijde leek invaller Lasse Nilsson ook dichtbij een doelpunt. De Zweed kreeg de bal voorbij Stekelenburg, maar zag zijn inzet ook net naast gaan.

Invaller Kennedy was in de laatste twintig minuten fortuinlijker bij zijn eerste actie. De vervanger van Pantelic was het eindstation van een prima actie van Suarez. De Uruguayaan omzeilde de buitenspelval en vond de attent meegelopen Zweed: 1-4. Drie minuten later bepaalde Aissati de eindstand met een knalhard schot op 1-5. De wijze waarop de middenvelder zijn treffer vierde was illustratief. Aissati gebruikte een hoekvlag kort als geweer. De dubbele boodschap was helder: Aissati schoot met scherp en Vitesse was kanonnenvoer voor Ajax.

,,Alles bij elkaar opgeteld, met vijf doelpunten en de weinige kansen die we hebben weggegeven, was dit een goede overwinning’’, besloot Jol. Ajax blijft in het spoor van PSV en FC Twente. De titelconcurrenten wonnen eerder dit weekeinde allebei hun duels in de Eredivisie. Bovendien was de ruime zege een fijne opsteker richting het Europa Leagueduel van aanstaande woensdag in en tegen het Roemeense Timisoara.

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties van de Ajacieden na Vitesse – Ajax!

Suarez tikt de bal voorbij Jong-A-Pin. Suarez tikt de bal voorbij Jong-A-Pin.
Pantelic viert een van zijn drie treffers met de Ajacieden in het uitvak. Pantelic viert een van zijn drie treffers met de Ajacieden in het uitvak.
Van der Wiel in actie. Van der Wiel in actie.
Enoh probeert op de been te blijven. Enoh probeert op de been te blijven.
Suarez haalt uit. Suarez haalt uit.
Suarez feliciteert Pantelic. Suarez feliciteert Pantelic.
Alderweireld in actie. Alderweireld in actie.
Anita in duel met Greene. Anita in duel met Greene.
Vertonghen torent boven zijn tegenstander uit. Vertonghen torent boven zijn tegenstander uit.
Kennedy kan zijn geluk niet op. Kennedy kan zijn geluk niet op.
Vreugde na weer een Ajax-goal. Vreugde na weer een Ajax-goal.
Fragment uit Vitesse - Ajax. Fragment uit Vitesse - Ajax.
Net als tegen Heerenveen maakte Aissati ook tegen Vitesse Ajax' vijfde treffer. Net als tegen Heerenveen maakte Aissati ook tegen Vitesse Ajax' vijfde treffer.
Aissati viert zijn goal op bijzondere wijze. Aissati viert zijn goal op bijzondere wijze.
De Ajax-muur springt op bij vrije trap Vitesse. De Ajax-muur springt op bij vrije trap Vitesse.
Emanuelson in duel met Vitesse-speler Greene. Emanuelson in duel met Vitesse-speler Greene.
De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters. De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters.