Menu
'Op de Toekomst komt alles samen'

'Op de Toekomst komt alles samen'

Sportcomplex de Toekomst werd in navolging van de ArenA ruim zeventien jaar geleden door Ajax in gebruik genomen als nieuwe thuishaven voor alle jeugd- en amateurteams. Tegenwoordig is het complex in de gemeente Ouder-Amstel eveneens het domein van de eerste elftalspelers, die er bijna dagelijks trainen, en van Jong Ajax en Ajax Vrouwen. Daarnaast hebben er jaarlijks tal van evenementen plaats zoals de AEGON Future Cup en de Ajax Camps & Clinics. Een reportage vanuit het hart van de club.

Lydia van der Moot, als operations manager belast met de dagelijkse gang van zaken aldaar, is een van de drijvende krachten achter de Toekomst. ,,Dat hoop ik in elk geval wel te zijn”, zegt ze bescheiden. ,,Het is ongelofelijk veel werk, maar ook ongelofelijk leuk. Ik doe het dan ook met mijn hele ziel en zaligheid. Zeker gezien alle verbouwingen en andere dingen die er zijn bijgekomen, wordt het steeds interessanter. Ik kom iedere dag binnen met het idee een stapel weg te werken naast alle overleggen, maar aan het einde van de dag is er heel veel gedaan en tevens weer heel veel werk bijgekomen.”

Van der Moot, die al sinds 1999 werkzaam is bij Ajax, werkt op de Toekomst nauw samen met de mensen die zich ontfermen over het voetballende gedeelte. ,,Als zij vandaag een groen en morgen een blauw veld willen, moet ik ervoor zorgen dat het gebeurt”, geeft ze een voorbeeld. ,,Verder houden we ons bezig met het opstellen van weekberichten, waarin de weekplanning van alle elftallen is opgenomen, de toernooien en het faciliteren van allerhande zaken voor onze jeugd en Jong Ajax, Ajax Vrouwen en het eerste elftal. Die mensen moeten allemaal trainen en een kleedkamer hebben, maar eveneens een ruimte en tijd om te eten. Dat is organisatorisch wel een heel gepuzzel.”

Afgelopen woensdag was de Toekomst het decor van het jaarlijkse HETT-toernooi. Afgelopen woensdag was de Toekomst het decor van het jaarlijkse HETT-toernooi.

Onlangs zijn de velden 4 en 5 flink onder handen genomen. ,,Maar ook het hoofdveld hebben we laten renoveren”, vertelt de Amsterdamse enthousiast. ,,We letten er bovendien op dat het gras wordt geborsteld en hebben geregeld overleg met het grasteam en de facilitaire afdeling. Het resultaat is dat het hoofdveld er in lange tijd niet zo mooi heeft bijgelegen als nu, maar daarvoor krijgt het grasteam de meeste credits. We hebben op de Toekomst bijna dagelijks contact en lopen geregeld bij elkaar naar binnen om dingen te bespreken. Ajax is groot geworden door kritisch op elkaar te zijn en dat durven we hier ook.”

Zeker na de entree van het eerste elftal dat in 2009 het trainingsveld naast de ArenA verruilde voor een eigen plek op de Toekomst lijkt de magie van het vroegere Voorland weer een beetje terug. ,,Hier is het voetbal en leeft het. Hoewel het tegelijkertijd heel moeilijk is te omschrijven”, beseft Lydia. ,,We hebben ook wel eens een enquête gehouden om te kijken wat het Ajax-gevoel is. Ajax is echter geen gevoel, maar een levenswijze. Mijn zoon heeft hier in het eerste zaterdagelftal gespeeld en mijn broertje in de jeugdopleiding. Hij noemde Ajax een virus dat eenmaal in je bloed niet meer is uit te bannen.”

Ook Ajax Camps & Clinics, dat iedere schoolvakantie gebruikmaakt van de faciliteiten op de Toekomst, lift mee op de populariteit van het Ajax-sportcomplex. ,,Dit is het hart van Ajax en iedereen kan hier komen”, stelt Arend Jan Kranenburg, de hoofdverantwoordelijke voor alle camps en clinics. ,,Het is een voorwaarde van wat wij willen doen. De faciliteiten hier zijn uniek, niet alleen in Nederland maar mede in Europa. Er zijn veel velden, legio kleedkamers en er is een overdekt voetbalveld. Verder ziet alles er strak en modern uit. Die uitstraling krijg je nergens anders.”

Kranenburg ziet dat terug in het aantal aanmeldingen. ,,We organiseren het sinds mei 2010 in iedere schoolvakantie en zitten bovendien deze herfstvakantie weer vol. We kunnen dus wel zeggen dat kinderen graag een onderdeel willen zijn van Ajax. Zeker nu de club drie keer op rij kampioen is geworden, gaan jochies zich identificeren met Ajax. Ze willen er graag bij horen en dit is de mogelijkheid eens te voelen hoe dat is. Zeker omdat het eerste elftal hier ook traint, zie je dat alles samenkomt.”

Hoewel sportpark de Toekomst dus alom wordt geroemd is Ajax, zoals het een topclub betaamt, steeds op zoek naar verbeteringen en vernieuwingen van de locatie. Deze week wordt bijvoorbeeld de laatste hand gelegd aan het persvak op de Bob Haarms tribune en ook daarna is er aan plannen geen gebrek. ,,Maar daarbij zijn we wel afhankelijk van bepaalde vergunningen”, haast Lydia zich te zeggen. ,,We hebben beneden een ‘recovery room’ die we willen uitbreiden en tevens willen we de bestaande ruimte bij de voormalige velden van SV Bijlmer verbouwen, zodat de Ajax Vrouwen een eigen gedeelte krijgen met onder meer een fitnessruimte. Verder hebben we nog wel wat wensen, waarbij ik het liefst heb dat alles gisteren al af is”, besluit ze lachend.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst