Menu
Op eigen veld verloor Ajax nog nooit van NEC

Op eigen veld verloor Ajax nog nooit van NEC

Ajax start de tweede seizoenshelft komende zondag met een thuiswedstrijd tegen NEC. De eerste trainingsweek in 2006 wordt, als alles volgens plan verloopt, bekroond met een klinkende Amsterdamse zege. Dat de Nijmegenaren een lastig te nemen hindernis zijn, werd eerder dit seizoen duidelijk in Gelderland. Eenmalig international Romano Denneboom trad in het MC Dos-stadion op als scherprechter door de enige treffer van de middag te scoren. Met Klaas Jan Huntelaar beschikt Ajax inmiddels wel over de topscorer van Nederland.

Ajax kon eerder in dit voetbaljaar geen vuist maken tegen de Nijmegen Eendracht Combinatie. Op vechtlust, maar vooral ook met dank aan het prima keeperswerk van Gabor Babos, kwam de zege voor NEC nauwelijks in gevaar. Na de 1-0 overwinning heeft zich een opmerkelijke verandering voorgedaan bij de Gelderlanders. Na NEC - Ajax glom de winnende trainer Cees Lok nog van trots. Vlak voor de winterstop gaf de oefenmeester er totaal onverwacht de brui aan in Nijmegen. Een ‘verschil van inzicht over het te voeren beleid’ had Lok, ook oud-speler van NEC, vooral doen besluiten de club te verlaten. Tijdens de winterstop werd dezelfde trainer-coach al even verrassend aangesteld als hoofdtrainer bij NAC, luttele dagen nadat de Bredase club Ton Lokhoff had ontslagen. Een nieuwe eindverantwoordelijke voor de prestaties van het eerste elftal van NEC is nog niet aangetrokken. Ron de Groot en Wilfried Brookhuis nemen de honneurs voorlopig waar.

Op de ranglijst bedraagt het verschil tussen nummer vier Ajax en nummer negen NEC ‘slechts’ drie punten. De Nijmegenaren hebben nog wel een wedstrijd tegoed en kunnen zich met een eventuele zege dus naast Ajax nestelen. NEC haalt de eerder afgelaste uitwedstrijd tegen Sparta woensdag in.

De statistieken van Ajax - NEC - het zondag te spelen duel begint om 14.30 uur - spreken ruimschoots in Amsterdams voordeel. Ajax verloor op eigen grond nog nooit een duel van de groen-rood-zwarten. In de afgelopen twee seizoenen wonnen de Amsterdammers in de ArenA telkens met 1-0. Een voetbaljaargang geleden (met de trainers Ronald Koeman en Johan Neeskens nog op de bank) trakteerde aanvoerder Rafael van der Vaart het Ajax-publiek op de winnende treffer. Twee seizoenen terug was die eer weggelegd voor de Belg Wesley Sonck.

Ajax kan komende zondag niet beschikken over Wesley Sneijder. De middenvelder is geschorst. Verdediger Hatem Trabelsi is de komende weken niet inzetbaar voor trainer Blind. De Tunesiër komt met zijn land uit op de Afrika Cup. Het titeltoernooi start op 20 januari en loopt door tot en met 10 februari. Nourdin Boukhari is wel gewoon van de partij in het Ajax-shirt. De linkerflankspeler maakte wel deel uit van de Marokkaanse voorselectie voor de Afrika Cup maar bondscoach Mohammed Fakhir liet Boukhari in zijn uiteindelijke toernooiselectie toch vallen.

De laatste vijf keer Ajax - NEC in de Amsterdam ArenA:

2004-2005 1-0
2003-2004 1-0
2002-2003 6-0
2001-2002 5-0
2000-2001 0-0

Recordzege: Op 5 november 1967 won Ajax met liefst 9-1 van NEC. Namens Ajax scoorden Keizer, Pronk, Cruijff (3x), Muller (2x) en Swart. NEC’er Koning maakte een eigen doelpunt, terwijl Venneker de spreekwoordelijke eretreffer produceerde.

Ajax en NEC treffen elkaar zondag voor de 30ste keer op Amsterdamse bodem. Van de 29 eerdere competitieduels won Ajax er liefst 28. Slechts eenmaal eindigde Ajax - NEC in een gelijkspel. Ajax scoorde in al die duels 105 treffers. NEC trof in de historie 16 keer doel.

Kijk in de rubriek Tickets voor meer informatie over de kaartverkoop voor deze wedstrijd. Naar de rubriek Tickets >>