Menu
'Op elk niveau onze kwaliteiten tonen'

'Op elk niveau onze kwaliteiten tonen'

Ajax is nog een wedstrijd verwijderd van overwintering in de UEFA Europa League. Dinsdagavond verdedigt de kampioen van Nederland de derde plaats in groep D in Madrid. Alleen als Manchester City van groepswinnaar Borussia Dortmund wint, heeft Ajax een zege in Bernabéu nodig tegen het al geplaatste Real Madrid. Frank de Boer: ,,Het spelen van Europese duels maakt ons sterker in de competitie.”

De wedstrijd tegen Real Madrid komt voor Ajax op een mooi moment. Drie dagen na de gewonnen topper tegen PSV kan Ajax zich opnieuw meten met een tegenstander van hoog niveau. ,,Ik hoop dat de wedstrijd tegen PSV de spelers zelfvertrouwen heeft gegeven. Vorig seizoen kregen we ook een boost na de goede wedstrijd tegen PSV. Het belangrijkste van afgelopen zaterdag was dat we hebben laten zien dat we ook grote tegenstanders onze wil kunnen opleggen. En dat is het natuurlijk fantastisch dat je daar ook een goed resultaat mee bereikt.”

Ajax strijdt dinsdagavond voor een plaats in de volgende ronde van de UEFA Europa League. Zolang Manchester City niet wint van groepswinnaar Borussia Dortmund, is Ajax zeker van de derde plaats. Bij een Engelse zege in Duitsland moet Ajax in Bernabéu winnen om het punt voorsprong op City te behouden. ,,Aan een gelijkspel hebben we dus sowieso niets als City in Dortmund wint”, zo rekende De Boer voor. De coach van Ajax hecht er veel waarde aan om na de winterstop door te gaan in de Europa League. ,,We willen op elk niveau onze kwaliteiten laten zien. Want juist in Europese wedstrijden kunnen spelers zich goed ontwikkelen. Ik hoop dan ook dat we na de winter nog lang actief zullen zijn in de Europa League. Het spelen van Europese wedstrijden maakt ons uiteindelijk sterker in de competitie. Daar ben ik van overtuigd.”

Ook Kenneth Vermeer vindt het belangrijk Europees te overwinteren. Ook Kenneth Vermeer vindt het belangrijk Europees te overwinteren.

Kenneth Vermeer staat dinsdagavond voor de twaalfde keer onder de lat bij een wedstrijd in de Champions League. De doelman van Ajax erkent dat dergelijke duels sterk bijdragen aan de ervaring. Misschien wel tien keer zoveel als een reguliere wedstrijd in de Eredivisie. ,,In de Champions League speel je vrijwel altijd tegen de beste ploegen van ieder land. Het zijn altijd wedstrijden op het hoogste niveau waarbij ieder foutje direct wordt afgestraft. Daarom vind ik het ook belangrijk om met Ajax te overwinteren zodat we dit seizoen nog meer wedstrijden op hoog niveau kunnen spelen.”

Real Madrid is een speelronde voor het einde al zeker van de tweede plaats in groep D. Om die reden spaart trainer José Mourinho enkele vaste waarden. Iker Casillas, Sergio Ramos , Xabi Alonso zullen er net als de geschorste Arbeloa niet bij zijn. Uiteraard blijven er ook dan nog genoeg wereldsterren over bij de kampioen van Spanje. De Boer: ,,We weten dat we ons nu kunnen instellen op andere spelers. Xabi Alonso is bijvoorbeeld een speler waar altijd veel diepgang vanuit gaat. Dat zal nu dus van andere spelers moeten komen. Toch denk ik niet dat ze echt verzwakt zijn als je naar hun huidige wedstrijdselectie kijkt.”

Wat dat betreft geldt voor Real Madrid ‘groot, groter, grootst’, zo vindt ook De Boer. ,,Real Madrid en FC Barcelona zijn de beste clubs ter wereld. Het verschil dat ze jaarlijks met de nummer 3 in Spanje hebben is ongelofelijk groot. Dat zegt veel in zo’n sterke competitie. Ik ben er van overtuigd dat ze allebei minimaal tot de halve finales zullen reiken. Samen met nog enkele andere teams behoort dit Real Madrid absoluut tot de favorieten om de finale te halen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kenneth Vermeer en Frank de Boer verzorgden de persconferentie in Madrid. Kenneth Vermeer en Frank de Boer verzorgden de persconferentie in Madrid.