Menu
'Op naar de finale'

'Op naar de finale'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Daphne Koster.

Waar mijn collega-voetbalsters zich opmaken voor de finale van het seizoen, kan ik nu even lekker een paar weken ontspannen. Ik heb in overleg met Ajax twee weken vrijaf gekregen, zodat ik in alle rust kan bijkomen van het afgelopen jaar en me kan voorbereiden op het einde van het seizoen en natuurlijk de geboorte van mijn kind.

Het is jammer dat we geen kampioen meer kunnen worden, al hebben we wel heel knap de bekerfinale bereikt. In de Grolsch Veste wonnen we met 0-2 van FC Twente en zo spelen we op 9 juni de finale tegen PSV, een tegenstander aan wie we de afgelopen jaren ontzettend gewaagd bleken te zijn.

Wat dat betreft is het jammer dat ik zelf in deze beslissende fase niet meer mijn actieve bijdrage kan leveren op het veld. Ook al trainde ik tot vandaag nog elke dag en sta ik dicht bij de selectie, ik speel mijn wedstrijden natuurlijk niet meer mee en dan krijg je toch een andere rol binnen het team. Toch voel ik mij net zo betrokken bij het team en ben ik op de tribunes minstens zo fanatiek als normaliter op het veld.

In de BeNe-league spelen we nog vier wedstrijden. Een titel zit er dus niet meer in, maar we willen zeker in de top-3 eindigen. Vorig seizoen eindigden we op de vierde plaats in de BeNe-league A. Een jaar later zijn league A en B samengevoegd. We hebben lang meegedaan om het kampioenschap, maar eindigen zoals het er nu naar uitziet op de derde plaats. Als team zijn we ambitieus, dus volgend jaar gaan we zeker voor een hogere notering. Ik hoop dat ik daar een mooie bijdrage aan kan leveren.

In het bekertoernooi kunnen we nog wél een tastbare prijs winnen. En een historische prijs bovendien, aangezien dit de eerste prijs in de geschiedenis van het Ajax vrouwenvoetbal zou betekenen. Ik hoop dan ook dat zoveel mogelijk supporters ons komen aanmoedigen, wanneer we op Tweede Pinksterdag op de Toekomst aantreden tegen PSV. Ik zie er in ieder geval ontzettend naar uit.

Ook met het Nederlands elftal hebben we goede zaken gedaan in aanloop naar het WK van 2015. In Leuven boekten we een belangrijke zege op directe concurrent België. Ook al sla ik de meeste uitwedstrijden nu over om mijn aangepaste trainingsschema te kunnen volgen, hier wilde ik natuurlijk wel bij zijn. De groep winnen zal erg lastig worden, want Noorwegen heeft vijf verliespunten minder dan wij. Maar we hopen ons in ieder geval als een van de beste nummers 2 te plaatsen voor de barragewedstrijden om zo toch een startbewijs voor het WK in Canada in de wacht te slepen.

Er breken kortom spannende tijden aan, voor mij persoonlijk en ook voor mijn collega's van Ajax en het Nederlands elftal. Het is een aparte ervaring dat ik nu zelf even niet kan spelen, al ervaar ik mijn zwangerschap als iets heel moois en bijzonders. Wel hoop ik na mijn zwangerschap het voetballen weer zo snel mogelijk op te pakken zodat ik me weer voor 100% kan geven voor Ajax en het Nederlands elftal. Maar eerst nog de slotwedstrijden in de competitie, en natuurlijk de bekerfinale!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Naar andere columns