Menu
Op nederlaag in Klassieker valt weinig af te dingen

Op nederlaag in Klassieker valt weinig af te dingen

De snelle gelijkmaker van Markus Rosenberg en een prima treffer van Klaas Jan Huntelaar ten spijt, slaagde Ajax er zondagmiddag niet in Feyenoord te verslaan. In de sfeervolle Kuip was de Klassieker ditmaal een prooi voor de Rotterdammers. In een onderhoudende partij gingen de mannen van Blind met 3-2 onderuit. Op de Rotterdamse overwinning viel uiteindelijk weinig af te dingen. Al beloofde de flitsende Amsterdamse start op voorhand wel veel goeds.

Gesterkt door de midweekse uitzege in het Gatorade Cuptoernooi op sc Heerenveen, hoopte Ajax op nieuw succes tegen Feyenoord. De Klassieker is en blijft een wedstrijd op zichzelf. Het forse verschil in punten op de ranglijst tussen gastheer Feyenoord en Ajax vertelde daarom vooraf weinig over het onderlinge krachtsverschil.

Ajax en Feyenoord maakten er een frisse eerste helft van. De kansen werden over en weer verdeeld, al hadden de gasten het eerste kwartier wel het beste van het spel. Dat Feyenoord zich steeds beter in de wedstrijd knokte, leverde de ploeg van trainer Erwin Koeman zowaar de openingstreffer van Nicky Hofs op. Nauwelijks een minuut na de 1-0 profiteerde Ajax van chaos in de Feyenoord-defensie. Markus Rosenberg werd op maat bediend door de mee opgestoomde Urby Emanuelson. De Zweed kon de panklare voorzet uiteindelijk intikken: 1-1.

Wat volgde was een verwoede strijd die, vooral, op het middenveld werd gestreden. Die fase kwamen vooral de aanvallende impulsen van Wesley Sneijder Ajax prima van pas. Amsterdamse goals bleven het eerste bedrijf echter uit. In de eigen, sfeervolle Kuip was Feyenoord op slag van rust wel trefzeker. Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt stoomde op over rechts, waarna Romeo Castelen goed werd bediend. De international wist Stekelenburg opnieuw te passeren.

Minuten na rust diende de thuisploeg de gasten een nieuwe forse klap toe. Opnieuw was het de altijd vlijtige Kuyt die de Ajacieden pijn deed. Ditmaal met een snoeihard en doeltreffend schot. De Klassieker was met de derde Feyenoord-goal feitelijk beslist. ,,Die twee momenten waren bepalend voor de wedstrijd'', sprak trainer Danny Blind. ,,Met de 3-1 was de wedstrijd, kort na rust, gespeeld. Na de 1-0 hadden we nog het geluk direct de gelijkmaker te scoren. Uiteindelijk verzuimde Feyenoord verder uit te lopen.''

Met Jeffrey Sarpong in de ploeg voor Sneijder probeerde Ajax het vanzelfsprekend nog wel, maar lukte het simpelweg niet meer. Na zijn eerdere officiƫle debuut in het Gatorade Cupduel met FC Eindhoven, maakte de tiener zondagmiddag zijn competitiedebuut als Ajacied. Sarpong kreeg ruimschoots, bijna een halfuur, de tijd om uitgerekend in de Klassieker aan het hoogste Nederlandse voetbalniveau te ruiken. Sarpong deed ervaringen en indrukken op in een redelijk onderhoudende Klassieker. Echt goed gevoetbald werd er niet, spannend was de partij lange tijd wel. Met enkele frivole bewegingen en pogingen zijn collega-aanvallers te bedienen, gaf Sarpong nog wat schwung aan de voor Ajax teleurstellend eindigende 'traditional' tegen Feyenoord.

Net als afgelopen donderdag tegen sc Heerenveen speelden vooral Emanuelson en controleur Olaf Lindenbergh beide een nuttige, degelijke wedstrijd. Klaas Jan Huntelaar herhaalde zijn kunstje tegen sc Heerenveen in de slotfase opnieuw. Een afstandschot van Hedwiges Maduro werd slim tot doelpunt gepromoveerd door de Ajax-spits. Huntelaar verdubbelde daarmee zijn productie als Ajacied. Ondanks de teleurstelling over de nederlaag, vond Blind daarmee toch nog een lichtpuntje: ,,Gelukkig was Huntelaar wel weer goed voor een doelpunt.''

Een Amsterdamse slotoffensiefje leverde Ajax in de blessuretijd niet meer de gewenste gelijkmaker op. ,,Met 3-2 winnen van Ajax stemt natuurlijk zeer tevreden'', strooide Feyenoord-trainer Erwin Koeman nog wat extra zout in de wonden. Afgelopen seizoen verlieten de Ajacieden de Kuip wel als overwinnaars. Deze keer zat dat er niet in. Volgende Klassieker beter.

Bekijk ook het fotoverslag van Feyenoord - Ajax.