Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (10)

Op zoek naar Ajax-kunst (10)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een poppetje van Babel gekleid of een tekening van Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Dennis Baggerman uit Werkendam.

,,Dit is een karikatuur van Ryan Babel. Het is jammer dat hij weggaat bij Ajax. Van mij had hij nog wel een jaartje bij Ajax mogen blijven. Maar ik gun het hem wel hoor, en nu kan ik binnenkort een nieuwe tekening van hem maken in Liverpool-shirt.

Mijn oom had een aantal jaar geleden op een voetbalbeurs tekeningen gekocht van El Bobbo, een Engelsman die karikaturen maakt van voetballers. Toen ik dat zag was ik helemaal verkocht en ben ik meteen zelf ook begonnen. Als ik zelf een karikatuur maak, haal ik foto’s van internet. Eerst kijk ik naar plaatsjes van het gezicht en dan zoek ik naar foto’s waarop het lijf goed staat afgebeeld.

Natuurlijk probeer ik altijd bepaalde kenmerken van een speler terug te laten komen in een karikatuur, maar meestal begin ik gewoon met tekenen. Dat duurt een half uur, het inkleuren kost me meestal iets meer tijd. Dat heb ik ook gedaan bij deze tekening van Babel. Het is moeilijk om te zeggen wat precies zijn opvallende kenmerken zijn. Ik heb hem gewoon getekend en daarbij heb ik een beetje overdreven: het moet natuurlijk wel een karikatuur zijn.

Voetbal en hobby’s zijn mijn twee grootste passies. Het is mooi dat ik het kan combineren. Ik las net dat Ajax in de KNVB Beker misschien tegen Kozakken Boys moet spelen, de club uit mijn dorp. Natuurlijk ga ik die wedstrijd bekijken. Een perfecte manier om de spelers die ik teken van dichtbij te zien.”