Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (14)

Op zoek naar Ajax-kunst (14)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een poppetje van Ryan Babel gekleid of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

De Omhaal De Omhaal

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Anny Rood (58).

,,Oh, heeft mijn zoon Wouter je mijn telefoonnummer gegeven? Dan vindt hij het beeld kennelijk toch mooi, want aanvankelijk wilde hij het niet eens meenemen naar zijn huis. Ik heb het voor hem gemaakt omdat hij zo’n enorm grote Ajax-fan is. Hij twijfelde tussen Cruijff die met zijn vinger wijst, en deze omhaal van Marco van Basten. Ik koos voor de laatste omdat deze beweging veel dynamischer is.

Het beeld is gemaakt van brons. Toen mijn man en ik vijf jaar geleden de zaak verkochten, zocht ik naar een hobby. Dat werd brons gieten, nadat ik een cursus daarvoor had gevolgd in het cultureel centrum. Brons gieten is een intensief proces. Van bijenwas boetseer je je ontwerp, daarna giet je er een mengsel van gips en gravel omheen. In de bronsgieterij verhitten ze het vervolgens, waardoor de was smelt en wegloopt door kleine afvoerkanaaltjes in het mengsel. Door diezelfde kanaaltjes gaat dan het brons naar binnen. Als dat hard is, moet je het mengsel mechanisch verwijderen en het brons beschilderen. Als het beeld dan op de sokkel staat, is het klaar.

Ik heb het beeld De Omhaal genoemd, het is veertig centimeter hoog en dertig centimeter lang. Ik ben er tevreden over, het was leuk om te maken. Het hoofd had beter gekund, ik heb nog een beter hoofd in de koelkast liggen. Maar ja, dat is veel groter en daardoor had ik het gehele beeld ook weer groter moeten maken. En dan had Wouter het waarschijnlijk al helemaal niet meegenomen.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.