Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (15)

Op zoek naar Ajax-kunst (15)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een poppetje van Ryan Babel gekleid of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Adrie Fransen (37).

,,Ik ben steenhouwer van beroep en woon in Heerenveen. Iemand vroeg eens in mijn winkel of ik het logo van sc Heerenveen op een tafel kon maken, maar eigenlijk vond ik het oude logo van Ajax veel mooier dan dat van sc Heerenveen. Daarbij ben ik denk ik ook nog net ietsje meer supporter van Ajax.

Het blad heb ik met een diamantzaag uit natuursteen gemaakt, dat is 69 bij 69 centimeter groot. Ken je de manier waarop je linoleum snijdt om er etsen mee te maken? Zo heb ik dit tafelblad ook gemaakt. Eerst heb ik een soort rubber folie op het blad gelegd en daarop heb ik het logo geplakt. Daarna ben ik met een heel fijne zandstraalmachine al die lijnen gaan uitslijpen. Toen ik tevreden was, heb ik de groeven iets dieper gemaakt en heb ik de rest van het rubber ook verwijderd. Van die stukken steen heb ik ook nog de glans afgehaald. De andere delen heb ik juist gepolijst. De sokkel ging op dezelfde manier. In totaal ben ik er zo’n achttien uur mee bezig geweest.

De groeven zijn nog geen millimeter diep. Dat heb ik met opzet gedaan, want als je er nu een glas wijn overheen gooit, kun je het nog gemakkelijk schoonmaken. Helaas staat de tafel niet meer in de woonkamer: mijn vriendin is een echte Friezin, en van haar moest-ie naar de garage. Daar staat-ie nu al zo’n anderhalf jaar. Maar er zit nog geen krasje op hoor.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.