Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (16)

Op zoek naar Ajax-kunst (16)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een Ajax-kussen geborduurd of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Het swingende Ajax. Het swingende Ajax.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Martin van Dijk (43).

,,Dit schilderij is veertig bij veertig centimeter, ik heb het gemaakt in opdracht van een heel grote Ajax-fan; dat ben ik trouwens zelf ook. Ik ben kunstenaar van beroep en heb destijds een hele serie van deze schilderijen gemaakt. Dat is sowieso mijn manier van werken: als ik een idee heb, kan ik daar verschillende richtingen aan geven. Het is dus niet zo dat ik gericht aan één schilderij werk; als het ene schilderij vastloopt, ga ik met een andere door. Het moet spontaan blijven, ik moet er niet over gaan nadenken. Ik werk vanuit het gevoel.

Ik maak dus ook geen schetsen. Voor dit schilderij heb ik een lichte compositie met acrylverf gemaakt, en dat ben ik vervolgens met olieverf gaan uitwerken. Wat het idee achter dit doek is? Ja, het is erg abstract, maar ik heb geprobeerd het swingende van de roodwitte Ajax-shirts weer te geven, tegen de achtergrond van de gele zon, de blauwe lucht en het groene gras. Verder speel ik met contrasten, door de verf soms rechtstreeks uit de tube op het doek te brengen.

Ik kan je niet vertellen hoe lang ik met dit doek bezig ben geweest. Wat ik al zei: ik maak altijd een hele serie. Soms ben ik in een week klaar met een schilderij, soms doe ik er drie tot vier maanden over. Over de serie ben ik in elk geval zeer positief.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.