Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (17)

Op zoek naar Ajax-kunst (17)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je ooit een Ajax-kussen geborduurd of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Michael Asselman (26).

,,Nee, ik ben geen kunstenaar van beroep, al zou ik mijn naam zo wel willen vestigen. Maar in het stadion kennen ze me wel hoor, want ik heb al diverse grote spandoeken gemaakt. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de grote hartenaas die bij Ajax - Feyenoord hing en het wapen van Amsterdam dat ik in 2004 bij Ajax - Groningen had opgehangen.

Dit schilderij heb ik aan het begin van dit jaar gemaakt. Ik ben een grote fan van de popart van Andy Warhol. Hij heeft alle iconen vereeuwigd, op Johan Cruijff na. En Cruijff is iemand die dit verdient. Hij is het visitekaartje van Ajax en van Nederland, ook hij is een legende. Waar ook ter wereld, iedereen weet waar nummer 14 voor staat. Wat dat betreft vind ik het een heel goed initiatief dat dat rugnummer bevroren is.

Dit doek kun je dus ook als een ode zien. Ik zal er een uur of zes mee bezig zijn geweest. Nadat ik de foto had uitgezocht, heb ik die uitgeknipt en er vier keer een omtrek van gemaakt op een doek van 70 bij 90 centimeter. Vervolgens heb ik ook de mond, neus en ogen uitgeknipt, heel zorgvuldig op de juiste plaats gelegd en daarvan ook een omtrek gemaakt. Vanzelfsprekend heb ik voor in het oog springende kleurcodes gekozen. Het schilderij hangt trouwens bij mij in de huiskamer; ik neem niet alles mee naar het stadion.”

Voor meer kunst kijk op zijn website >>

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.