Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (18)

Op zoek naar Ajax-kunst (18)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een Ajax-kussen geborduurd of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Frans Hofmeester (48).

,,Al jaren verdien ik mijn brood als filmmaker en beeldend kunstenaar, maar helaas heb ik dat nooit kunnen integreren met een van mijn grootste liefdes: Ajax. Dit schilderij heb ik gemaakt toen ik terugkwam uit Wenen, waar ik bij de finale was tussen Ajax en AC Milan. Ik was zó euforisch, had zo veel energie waar ik wat mee wilde doen. Dat werd dit schilderij.

Het is dertig bij veertig centimeter, ik heb het geschilderd met olieverf. Eerst heb ik een lichte opzet gemaakt met houtskool en daarna ben ik gaan schilderen. De natte verf ben ik vervolgens gaan uitsmeren: daarmee maak je het beeld wat losser. Ook vermijd je daarmee dat men zich afvraagt wie het is. Ik heb namelijk geen specifieke speler voor ogen gehad, het ging me om het beeld. Daarbij vond ik het belangrijk dat de beweging van de speler eenvoudig was: op die manier is het herkenbaarder en tegelijkertijd anoniemer. Een beeld van een kopduel of omhaal wordt ook nog eens snel gekunsteld.

Ik denk dat ik er al met al een kleine week mee bezig ben geweest. In die week heb ik trouwens veel meer Ajax-voetballers geschilderd, maar over deze ben ik het meest tevreden. Ik heb ‘m dan ook nooit verkocht of aan iemand aangeboden. Het hangt nog steeds in mijn atelier. Een tastbare herinnering aan die enorme vreugde die ik voelde in het stadion en in de auto op weg naar huis.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.