Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (19)

Op zoek naar Ajax-kunst (19)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een poppetje van Ryan Babel gekleid of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Ajax probeert die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Elly van der Eijk-Van Gaalen, die na het WK in 1998 Edwin van der Sar vereeuwigde.

,,Het beeld van een huilende Edwin van der Sar op het WK in Frankrijk is me altijd bijgebleven. De keeper huilde omdat hij de strafschoppen van Brazilië had doorgelaten. Het Nederlands elftal werd in de halve finale uitgeschakeld. Het beeld pakte me, en na het WK ben ik gaan schilderen. Met dit werk, het schilderij is uitgevoerd in olieverf op doek op board, ben ik zes tot acht weken bezig geweest. Telkens een paar uur achter elkaar. Het is dertig bij veertig centimeter groot. Ik heb voor groen gekozen, omdat deze kleur angst weergeeft. De lichtinval legt extra nadruk op de emoties bij de doelman.

In 2000 maakte dit schilderij deel uit van de tentoonstelling Ieder z’n voetbal, in de Kunsthal in Rotterdam. Daar was toen veel meer sportkunst te bewonderen. Voetbal is heel geschikt om te schilderen. Tijdens de expositie hing mijn werk toen onder andere naast een werk van Andy Warhol. Ik maak al twintig jaar kunst, maar ben geen beroepskunstenaar.

Dit werk is met palet en mes gemaakt. Met een mesje haal je dan de verf van het palet, waarna het op het doek wordt aangebracht. Als het niet goed zit, kun je het er weer makkelijk afkrabben. Ik werk soms ook met penseel, maar dan wordt het werk fijner. Dit schilderij wilde ik juist schilderachtiger houden, vandaar mijn keuze voor palet en mes. Alles is schilderachtig. Het gaat erom wat je erbij haalt of weglaat. Echt veel heb ik niet met voetbal. Als ik soms naar voetbal kijk op televisie, zie ik Edwin van der Sar wel eens voorbij komen. Hij is nog steeds een verschrikkelijk goede keeper. Misschien wel vooral omdat hij zo stabiel is. Van der Sar is gewoon leuk.’’

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.