Menu
Op zoek naar Ajax-kunst

Op zoek naar Ajax-kunst

Voor een nieuwe rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Lees hieronder meer over deze rubriek en doe eventueel ideeën op aan de hand van de eerste aflevering.

'Gerald Vanenburg'. 'Gerald Vanenburg'.

Heb je bijvoorbeeld ooit een Ajax-kussen geborduurd, het logo op je garage geschilderd of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl. Vermeld daarbij ook je naam en telefoonnummer, zodat wij je kunnen terugbellen voor een korte toelichting.


Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax deze ‘kunst’ te achterhalen. In aflevering 1 Tim Korenhoff.

,,Ik denk dat ik dit heb gemaakt toen ik een jaar of elf was. Ik zat in ieder geval nog op de lagere school, ergens rond 1980. We hadden eens in de zoveel dagen handvaardigheid, en moesten op een keer allemaal een poppetje maken. Als Ajax-fan rook ik mijn kans natuurlijk. Voor wie het niet ziet trouwens: dit is Gerald Vanenburg. Op de rug herken je hem verder aan het nummer 8, en aan zijn schoenen door het Le Coq Sportif-merkje.

Gerald is gemaakt van ijzerdraad met daaromheen papier-maché. Toen de lijm daarvan gedroogd was, kon ik hem beschilderen. Ik weet nog dat ik op het laatst getwijfeld heb over het rugnummer en de haarkleur. Ik was namelijk ook een enorme fan van Jesper Olsen, die blond haar had en rugnummer 7. Waarom ik uiteindelijk voor Vanenburg gekozen heb, weet ik niet meer. Misschien omdat ik op mijn kamer thuis al een hele muur vol had hangen met foto’s van Olsen of zo. Dan had Gerald ook wat.

Om eerlijk te zijn wist ik niet meer dat ik dit kunstwerk had. Pas kreeg ik van mijn ouders een doos mee met allemaal oude spullen van mij, waarvan ze wilden dat ik die op mijn eigen zolder opborg. Tussen de oude tekeningen, knuffelbeesten en schoolrapporten vond ik dit beeld. Nu ik bij Ajax werk, heb ik ‘m daar maar op mijn bureau gezet.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.