Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (3)

Op zoek naar Ajax-kunst (3)

Voor een nieuwe rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een Ajax-kussen geborduurd, het logo op je garage geschilderd of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

'Johan Cruijff' 'Johan Cruijff'

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax deze ‘kunst’ te achterhalen. In aflevering 3 Roy Manuhutu (53).

”Dit is Johan Cruijff. Ik heb ‘m van klei gemaakt, in 1967. Ik was altijd al fan van Johan, en kon hem uit mijn hoofd boetseren, zonder foto’s erbij dus. Ik boetseerde vroeger graag. Thuis hadden we nog geen televisie, en zeker als het buiten vies weer was, ging ik altijd lekker kleien. Johan is zo’n tien centimeter groot en is helemaal massief. Ik heb ‘m verder niet bewerkt: ik heb ‘m gewoon laten opdrogen en dat was het.
Waarom ik fan van Johan was? Op die leeftijd natuurlijk omdat hij zo goed was, maar nu bewonder ik hem om zijn ideeën. Die man is zo veel verder dan de meeste mensen denken. Als je voorbijgaat aan zijn Nederlands en probeert te doorgronden wat hij bedoelt, zie je hoe goed zijn gedachten zijn. Voor mij is hij echt een voorbeeld: ik pas z’n visies ook toe in mijn eigen leven. Pas nog. Momenteel heb ik geen werk, maar van Johan weet ik dat je nooit moet afwachten, dat je juist zelf in de aanval moet gaan, het initiatief moet nemen. Dan creeër je zelf de kansen.
Hij is creatief, en dat probeer ik dus ook te zijn. Ik probeer dat ook mee te geven aan mijn zoon. Laatst heb ik hem een pak klei gegeven, zodat hij ook eens wat met zijn handen doet in plaats van naar de televisie te kijken. Hij heeft een havik en een dwerghamstertje gemaakt. Beide zijn ze erg origineel.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.