Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (4)

Op zoek naar Ajax-kunst (4)

Voor een nieuwe rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een Ajax-kussen geborduurd, het logo op je garage geschilderd of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax deze ‘kunst’ te achterhalen. In aflevering 4 Marco van der Weyden (38).

“Met deze grote golf wil ik de kracht van Jari illustreren. De woestheid van het water, het overweldigende, de energie die dat oplevert: dat komt er bij hem ook uit als hij juicht. Niemand kan namelijk zo mooi juichen als Jari, denk maar eens aan de doelpunten die hij maakte tegen AC Milan in 1994. De koele stille Fin die explodeert. Hoe hij zijn vuisten balt, wegrent en schreeuwt. Vooral dat schreeuwen, en hoe hij dan kijkt. Dat zie je ook op deze foto.

De foto is gemaakt op 12 september 1997, nadat hij de 1-0 had gemaakt tegen FC Groningen. Hij rende op ons vak af, dan zie je zijn gelaatsuitdrukking nog veel beter. Voor mij was dit echt een van de hoogtepunten in de tien jaar dat ik nu in de ArenA kom.
Toen ik de foto in de krant zag, ben ik meteen achter mijn computer gaan zitten om ‘m in te scannen. Nadat ik ook een mooie foto van een grote golf had gevonden, ben ik gaan photoshoppen. Na een uur of vijf was dit het resultaat. Ik heb – zeg maar – twee foto’s op elkaar geplakt en daarvan één beeld gemaakt. Het is dus vooral een computer-kunstwerk, hoewel ik voor mezelf op A3-formaat wel een kleurenprint heb gemaakt.
Graag zou ik de foto eens aan Jari willen laten zien. Ik was zo’n enorme fan van hem. Natuurlijk heeft Ajax in de personen van Cruijff en Van Basten ook andere grote voetballers voortgebracht. Maar ze juichten niet zo mooi als Jari.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.