Menu
Op zoek naar Ajax-kunst (7)

Op zoek naar Ajax-kunst (7)

Voor deze rubriek is de redactie op zoek naar zelfgemaakte Ajax-kunst. Heb je bijvoorbeeld ooit een Ajax-kussen geborduurd, het logo op je garage geschilderd of een tekening van Dennis Bergkamp gemaakt, stuur hiervan dan een digitale foto op naar web@ajax.nl.

Soms maakt de liefde voor Ajax een flinke dosis creativiteit los. De originele teksten op spandoeken, of gedichten in een perskamer zijn daarvan een goed voorbeeld. Deze zomer probeert Ajax die ‘kunst’ te achterhalen. Dit keer Sander Fennema (16).

,,Dit heb ik in vwo 5 gemaakt als eindopdracht voor CKV, dat staat voor Culturele Kunstzinnige Vorming. We moesten iets doen met mozaïek. Eerst wilde ik daarvan het gewone Ajax-logo maken, maar dat vond de docent niet creatief genoeg. Toen heb ik het logo van Amsterdam en de olijftakken erbij bedacht, want met olijftakken vereerden ze vroeger de Griekse helden.

Het was best lastig om te maken. Eerst ben ik de tegeltjes gaan kopen. Ik heb voor blauw en geel gekozen omdat ik Zweden een heel mooi land vind en de rode tegeltjes liefst 4 euro per stuk kostten. De gele en blauwe waren maar tachtig cent en ik had er in totaal toch negen nodig. De doorsnede van het hout is namelijk een halve meter.
De meeste stukjes heb ik met een tegelsnijder geknipt; als je ze gewoon kapot slaat, heb je toch niet de stukken die je zoekt. Vooral die reepjes van de takken en in het hoofd krijg je anders nooit mooi.

Daarna heb ik een stuk hout uitgezaagd, maar daar bleek de tegellijm in te trekken. Gelukkig hadden de buren nog een stuk watervast triplex liggen. Ik heb het logo er weer op getekend en daarna alles goed vastgeplakt. Tenslotte heb ik het geheel gevoegd en meegenomen naar school toen het was opgedroogd. De docent vond het prachtig en gaf me een voldoende.”

Ook een fraai staaltje huisvlijt in bezit wat je graag eens wilt laten zien? Stuur een (digitale) foto en je naam en telefoonnummer naar: web@ajax.nl.