Menu
Op zoek naar balans in heet Hong Kong

Op zoek naar balans in heet Hong Kong

Met een gemengd gevoel beleefde Jong Ajax de eerste dag van het International Soccer Sevens toernooi. Bij vlagen werd er goed gevoetbald, maar uiteindelijk werd de groepswinst uit handen gegeven waardoor het team van Pieter Huistra tegen het sterke Aston Villa een zware klus wacht in de kwartfinale.

De zaterdag in Hong Kong was een dag van uitersten voor Jong Ajax. Zowel qua wedstrijden, uitslagen als weersomstandigheden. De zomer laat zich zo nu en dan behoorlijk voelen in de voormalige Britse kolonie in het Zuidoostelijke puntje van China. Begon de dag ’s ochtends vroeg nog met regenbuien, later steeg de temperatuur tot 30 graden.

Na de eerste wedstrijd op een nat veld kon Renaldo Jongebloet nog moeilijk plaatsen waar zijn team qua niveau stond. ,,Na één wedstrijd is het moeilijk te zeggen of we echt goed in het toernooi zitten”, sprak de maker van Ajax’ openingstreffer op het toernooi. Met dat gevoel bleek het even later wel goed te zitten toen Jong Ajax ook Advance DC met winnende cijfers (3-1) versloeg.

Van der Meulen verstuurt een pass. Van der Meulen verstuurt een pass.

,,In de laatste wedstrijd tegen Tai Po hadden we aan een punt genoeg, maar dan zie je dat we toch te gretig zijn. Een counter werd ons fataal”, baalde coach Pieter Huistra. Toch had hij ook genoeg goede ontwikkelingen gezien. ,,De spelers leren langzaam de ins en outs van dit 7-tegen-7 toernooi. Het is een aparte manier van voetballen. Er moet tactisch en qua veldbezetting goed nagedacht worden. Bovendien wordt er zonder buitenspel gespeeld. Dat geeft ook een andere dimensie aan het spel. Wat is nu de beste manier om de tegenstander te bestrijden? Dat hebben ze nu drie keer kunnen ervaren.”

Tijdens de knock-outfase hoopt Huistra dat zijn spelers zondag de vruchten plukken van hun leergeld uit de verloren derde poulewedstrijd. Dat Jong Ajax uitgerekend het sterke Aston Villa - met de boomlange Premier League-spits Nathan Delfouneso - treft, ziet de coach niet als een nadeel. ,,Het is bijna een finale waardig, maar ik denk juist dat we tegen een sterke opponent beter voor de dag zullen komen dan de kwalitatief mindere tegenstanders die we vandaag hebben gehad.”

Huistra was ook blij met het goede spel van Ismail Aissati. De middenvelder scoorde drie keer en toonde de toeschouwers dat hij op het kunstgras van Hong Kong FC prima uit de voeten kon in de afwijkende voetbalvorm van 7-tegen-7 zonder buitenspel. ,,Ismail toont al tijden bij Jong Ajax aan dat hij een liefhebber is. Ook dit toernooi zie je dat het bovenal een liefhebber is die ook nog een aantal keren een beslissende actie in huis heeft.”

Volg Jong Ajax in Hong Kong via Ajax.nl en Ajax TV

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Jong Ajax naar kwartfinale Soccer Sevens

Huistra, geflankeerd door fysio Pim van Dord. Huistra, geflankeerd door fysio Pim van Dord.
Tim Receveur is met zijn 18 jaar de jongste Ajacied. Tim Receveur is met zijn 18 jaar de jongste Ajacied.