Menu
Op zoek naar de nieuwe Cillessen

Op zoek naar de nieuwe Cillessen

Veel jongetjes dromen dat ze later, net als Siem de Jong, scoren in een volle ArenA. Maar er zijn ook jongetjes die dromen dat ze in het Ajax-stadion, net als Jasper Cillessen, een bal klemvast uit de kruising pakken. Deze laatste groep dromers had maandag en dinsdag de kans om zich, tijdens de Ajax Talentendagen, te bewijzen aan de Ajax-scouts.

,,Zijn kamer hangt vol met voetbalposters”, zegt de troste vader van de 10-jarige Cesar Takes. Cesar doet voor de tweede keer mee aan de Ajax Talentendagen. ,,Cesar is nu doelman van de E1 van SV ‘s-Graveland. Hij vindt keepen harstikke leuk en oefent vaak op het veldje in de buurt. Hij is dol op Ajax en hoopt vurig dat hij later als Ajax-doelman onder de lat staat in de ArenA.” De vader van Cesar vindt het lastig om de kansen van zijn zoon in te schatten. ,,Het belangrijkste is dat hij plezier heeft en het goed doet”, besluit hij.

De vader van de 11-jarige Leon Fejzic kijkt langs de kant aandachtig naar de verrichtingen van zijn zoon. ,,Leon was van tevoren wat gespannen maar zette dit binnen een kwartier van zich af. We werden heel spontaan door Ajax ontvangen. Het is vandaag goed geregeld.” Leon speelt momenteel voor KRSV Vredenburch E1, heeft het afgelopen jaar meegedaan aan de Ajax Clinics en oefent vaak buiten met zijn vader. ,,Mijn zoon is niet bang om naar de bal te duiken, hij durft veel en heeft voor zijn leeftijd al een groot postuur. Wat zeker niet onbelangrijk is voor een keeper.”

René Stam: 'We letten vooral op de motivatie en het fanatisme.' René Stam: 'We letten vooral op de motivatie en het fanatisme.'

,,Ik heb wel 27 veters gestrikt!”, zegt keeperstrainer René Stam. Op het veld is hij continu bezig om de deelnemers aan te moedigen en te voorzien van tips. Ondertussen speurt zijn oog naar nieuw talent. ,,We letten vooral op de motivatie en het fanatisme. Maar we letten ook op hoe ze er motorisch voor staan en we kijken naar de basistechniek.” Voor de Talentendagen is een speciaal programma ontwikkeld waarin veel keepersaspecten naar voren komen. Zoals de één-tegen-één situaties, het vangen, werpen en rollen van de bal, samenwerken, concentratie, traptechniek en het vallen en opstaan.

Vanuit de jeugdopleiding doen verschillende keepers mee met de trainingen. Zij helpen op een enthousiaste manier met de oefeningen. ,,Voor de persoonlijkheidsontwikkeling van onze huidige keepers is dit belangrijk”, zegt Stam. ,,Maar het is natuurlijk ook ontzettend leuk voor de deelnemers dat zij meedoen. Het maakt het totaalplaatje van de Talentendagen compleet.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De 'Tsjoek' wordt veel gebruikt tijdens de oefeningen voor keepers. De 'Tsjoek' wordt veel gebruikt tijdens de oefeningen voor keepers.
Klemvast? Klemvast?
Een nieuwe lichting keepers? Zit er een toekomstig Ajax-speler tussen? Een nieuwe lichting keepers? Zit er een toekomstig Ajax-speler tussen?
Een keeper bij Ajax moet ook kunnen voetballen. Een keeper bij Ajax moet ook kunnen voetballen.