Menu
Op zoek naar voetbalgeluk

Op zoek naar voetbalgeluk

De Talentendagen van Ajax staan deze week weer op het programma. Op de eerste dag van de voorjaarsvakantie kwamen vele jonge spelers naar sportcomplex De Toekomst om hun uiterste best te doen.

Rond de duizend voetballertjes zullen deze week op het kunstgrasveld van de Toekomst hun geluk beproeven. ,,Papa, ik heb nummer 10 gekregen. Van Oranje", zegt een deelnemertje tegen zijn vader. ,,De nummer 10 van Oranje", zegt pa goedkeurend. Zo'n toekomst zien vader en zoon wel zitten. Te beginnen in Amsterdam. Het ventje is een van de vele jonge spelers die hun eerste vakantiedag benutten voor een middagje Ajax.

,,Het aantal deelnemers is ongeveer gelijk gebleven", weet Henny de Regt, namens de scouting van de jeugdopleiding organisator van het evenement. ,,Zo'n duizend spelers zullen hier zijn deze week, onder wie honderdvijftig keepers."

De Regt, en met hem de hele trainersstaf van de Toekomst, komt binnen in de kantine af en toe even bij van de erbarmelijke weersomstandigheden. Het giet de hele dag pijpenstelen. Het plezier bij de deelnemers is er echter niet minder om. ,,Ze moeten hier in de partijtjes net zo voetballen als thuis op straat. Het is niet de bedoeling dat ze met een knoop in de maag op het veld staan."

Nieuw dit jaar is dat de deelnemers niet alleen op jaar, maar ook op geboortemaand worden ingedeeld. Zo wordt voorkomen dat een speler uit december 2003 tegen iemand uit januari van hetzelfde jaar komt te spelen. Een opponent uit november is in dat geval een stuk eerlijker.

Vaak wordt gezegd dat jongetjes die geboren zijn in het eerste kwartaal van een jaar vaker grote voetballers worden. Zo zijn Jari Litmanen, Rafael van der Vaart en Christian Eriksen alledrie in februari geboren. ,,Nou, ik weet niet of dat echt zo is hoor", nuanceert De Regt. ,,Volgens mij is Ryan Babel van half december. Misschien pik je normaal gesproken de spelers uit oktober tot en met december er niet zo snel uit als ze met de rest van hun jaargang worden ingedeeld. Daarom is het goed dat we het nu zo hebben gedaan."

De spelers die deze week het meeste opvallen, mogen in maart terugkomen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Verwachtingsvol schrijven de deelnemers zich in. Verwachtingsvol schrijven de deelnemers zich in.
Duel om de bal. Niet alleen met de tegenstander, maar ook met een ploeggenoot. Duel om de bal. Niet alleen met de tegenstander, maar ook met een ploeggenoot.
Het is de bedoeling dat er net zo wordt gevoetbald als op straat. Het is de bedoeling dat er net zo wordt gevoetbald als op straat.
Op de tribune konden de ouders schuilen. Op de tribune konden de ouders schuilen.
Gewapend met paraplu's kijken scouts en trainers toe. Gewapend met paraplu's kijken scouts en trainers toe.
Bryan Roy, Frank de Boer en Dennis Bergkamp hebben een onderonsje in de regen. Bryan Roy, Frank de Boer en Dennis Bergkamp hebben een onderonsje in de regen.
Hoofdsponsor AEGON was present met een spel 'gatenschieten'. Hoofdsponsor AEGON was present met een spel 'gatenschieten'.