Menu

Open brief van Bob Haarms

'Beste Ajacieden,

Na ruim 40 jaar is het zover. Ajax echt verlaten zal ik nooit doen, maar toch is voor mij het moment daar om afscheid te nemen als assistent-trainer van mijn club Ajax. Met pijn in mijn rood-witte hart, maar ook en bovenal in de wetenschap dat het een verstandige beslissing is geweest. Want eens komt het moment dat het tijd is voor wat anders. Tijd om te reizen bijvoorbeeld. Tijd om met mijn familie nog eens langs al die mooie plekken te gaan die we met Ajax hebben bezocht. Om nu eens meer te zien dan alleen de hotels en de vliegvelden.

Na veertig actieve jaren in het trainersvak is het nu dus tijd voor wat anders. Veertig jaar die me via mijn eerste cluppie ODA uit Duivendrecht via Nautilus en Aalsmeer bij Ajax brachten. Terug bij mijn eerste, echte en grote liefde. Terug bij het beroemde witte shirt met de rode baan. Terug in de Meer, met al zijn mooie herinneringen. Met al zijn grote trainers, met alle prijzen die we met de club gewonnen hebben. Wereldbekers, Supercups, talrijke schalen en misschien wel mijn meest bijzondere prijs, de gouden speld die ik drie jaar geleden voor mijn 50 jaar lidmaatschap elke dag met trots draag. De gouden speld voor een halve eeuw Ajacied-zijn, een gouden speld die ook rood-wit van kleur had kunnen zijn.

Vele spelers zijn in lange tijd de revue gepasseerd, vele grootheden die binnenkwamen als klein, onbekend spelertje om vervolgens na enige tijd weer te vertrekken als gelouterde prof, met een flink aantal prijzen in de tas en een aantal jaren als Ajacied mee als belangrijke levenservaring. Op weg naar verre landen, nieuwe tegenstanders, nog meer prijzen met altijd de Ajax-jaren in het achterhoofd.

Sommige spelers kwamen terug, maar altijd en overal kwam je ze weer tegen. Kijk maar eens naar het Oranje van nu. Met al die mannen met een rood-wit hart die nu weer gaan strijden voor het Nederlands team.

Voor mij zijn nu echt de laatste weken aangebroken als assistent-trainer van Ajax. Met meer dan een elftal trainers heb ik in die lange tijd samengewerkt. Samen hebben we gelachen, gehuild, prijzen gewonnen en vaker dan ons lief was, verloren. Maar wat altijd de boventoon zal voeren is de ongelooflijke trots die ik bezit dat ik zo lang bij zo'n mooie club heb mogen werken. Samen met jullie, de supporters, hebben we fantastische tijden beleefd en mede dankzij jullie is Ajax geworden tot wat het nu is. Een roemrijke club met een rijk gevulde prijzenkast en een bijzondere honderdjarige historie.

Nogmaals, ik ben er trots op dat ik mijn club Ajax zo lang heb mogen dienen en ik hoop er nog vele jaren rond te lopen. Om net als jullie te kunnen genieten van het mooie spel dat onze club te bieden heeft.

Beste Ajacieden, geweldig bedankt voor alle steun die mijn club en ik de afgelopen decennia mocht ontvangen en heel veel plezier en gezondheid voor de komende jaren! Het ga jullie goed!

Bob Haarms

Curriculum Vitae Bob Haarms
Geboren: 8 maart 1934 aan de Middenweg, tegenover het Ajax-stadion
Sinds 1947 lid van Ajax, doorliep hele jeugdopleiding .
Debuut Ajax 1: 28-09-'52, Ajax-Heracles (1-0, afscheidswedstrijd Jan Potharst) Totaal 72 officiële wedstrijden (inclusief 3 EC-duels), 1 goal.
Laatste duel: 08-11-'59, Blauw Wit-Ajax

Trainer bij:
'60-'63 ODA (Duivendrecht)
'63-'65 Nautilus
'65-'67 Aalsmeer
'67-'81 Ajax
'81-'82 bij Ajax werkzaam als scout
'83-'84 Aalsmeer
'84-'86 Volendam (assistent onder Beenhakker en Hughes)
'86-heden: Ajax

Erelijst Bob Haarms
Kampioen van Nederland 12 x
Nederlandse beker 8 x
Nederlandse Supercup 3 x
Europa Cup I 4 x
Europa Cup II 1 x
UEFA Cup 1 x
Europese Supercup 3 x
Wereldbeker 2 x

De open brief van Bob Haarms verscheen ook in de Kick Off, het programmablad van Ajax. Te koop bij thuiswedstrijden, voor 3,50 gulden.