Menu
Open Dag geeft weer herinneringen voor het leven

Open Dag geeft weer herinneringen voor het leven

Twee meisjes uit Papendrecht, Noa en Minke, vallen huilend in elkaars armen. De jonge meiden kunnen het nauwelijks in woorden uitdrukken dat hun droom is uitgekomen: op de foto met Justin Kluivert. Het is de dames gelukt. Een herinnering voor de rest van hun leven.

De Ajax Open Dag is voor fans het ideale moment om zo dicht mogelijk bij de spelers en staf te komen. De handtekeningensessie blijft een publiekstrekker, ook nu Ajax voor een soberdere invulling van de Open Dag heeft gekozen vanwege de situatie rondom Abdelhak Nouri. Vlak voor het open gaan van de deuren zijn de spelers stiekem ook best gespannen. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt grappen met elkaar.

,,Staat er wel iemand beneden?”, vraagt De Ligt grijnzend. ,,Straks zijn ze op zoek naar andere jongens, zitten wij met z'n tweetjes hier.” Als de deuren open gaan is de misschien wel gespeelde onzekerheid verdwenen bij de mannen. De smartphones worden sufgeklikt. ‘Selfie’ is waarschijnlijk het meest gebruikte woord van de dag.

Op de foto met de captain!
Op de foto met de captain!
Duimpje omhoog!
Duimpje omhoog!
Niet alleen shirts en sjaals werden gesigneerd!
Niet alleen shirts en sjaals werden gesigneerd!
Het geluk straalt van deze foto af.
Het geluk straalt van deze foto af.
Ook aanwinst Kostas Lamprou had het druk met foto's en krabbels.
Ook aanwinst Kostas Lamprou had het druk met foto's en krabbels.
Selfies & handtekeningen!
Selfies & handtekeningen!

De Jong kijkt z’n ogen uit. Een vrouw van middelbare leeftijd die met haar kleinzoons naar de Open Dag is gekomen, vraagt verlegen wie hij eigenlijk is. De Jong kan er om lachen. ,,Terwijl ik er vorig jaar ook al was”, knipoogt hij.

Voor trainer Marcel Keizer is het wel de eerste keer.  ,,Een erg leuke dag voor de supporters en
voor ons. We hebben het bewust wat ingetogen gehouden vanwege ‘Appie’. Het is een gepaste dag en iedereen begrijpt dat.”

,,Ik sta helemaal te trillen joh. Ik vind het zo leuk voor de jongens."

Voor het zetten van de krabbels op shirtjes, ballen, sjalen of zelfs armen hebben de Ajacieden een openbare training gedraaid in een goed gevulde Amsterdam ArenA. Vier meiden uit Swifterbant beginnen keihard te gillen bij Kluivert en Kasper Dolberg. Voor Priya, Robyn, Manisha en Julia kan de dag al niet meer stuk. Op de eerste rij in de ArenA kijken ze naar hun helden. De voetballers
ronden af op doel, doen een partijvormpje en genieten zichtbaar van de entourage.

Bij het platform voor de mindervaliden showt Twan uit Schipluiden een bord waarop hij vraagt of hij een shirt mag van Donny van de Beek. ,,Hij is zo’n goede voetballer", vertelt hij. ,,Maar ik sta ook voor De Ligt in de rij.”

Van de Beek met een jonge fan.
Van de Beek met een jonge fan.

Als Van de Beek later langsloopt, toont hij trots een handtekening. Een shirt had de middenvelder van Ajax helaas niet. Tante Marijke lacht haar tanden bloot. ,,Ik sta helemaal te trillen joh. Ik vind het zo leuk voor de jongens.”

Ook Luuk, Kick en Ted schreeuwen hun kelen schor. Als de spelers in hun handen klappen, applaudiseren de jongens terug. Ze denken al niet meer aan de wedstrijden tegen Nice waarbij Ajax uitgeschakeld werd in de Champions League, want deze vrijdag is 'te gek'. Als de jongens horen dat Rosenborg de eerstvolgende tegenstander is, lacht Luuk genoegzaam. ,,Dit jaar gaan we de halve finale halen van de Europa League. Let maar op.”

������#AjaxOpenDag pic.twitter.com/SPWyEsCKQF

— AFC Ajax (@AFCAjax) 4 augustus 2017

Ondertussen worden in de catacomben de jaarboeken van Ajax verkocht. Uitgever Matty Verkamman zit zelf achter de kassa. ,,Het loopt lekker, beter dan vorig jaar. Dat heeft ook met de successen in Europa te maken. Het is echt een encyclopedie van Ajax. Mooi om te maken. Oh trouwens, de mensen kunnen ook met de UEFA Cup op de foto. Dat vinden ze echt een extraatje.”

De supporters zijn gelukkig. De rood-witte kleuren van de thuistenues zijn in en rond de Amsterdam ArenA duidelijk te zien. De kinderen hebben hun helden weer van dichtbij gezien. De papa’s en mama’s ook. Gezinnen zoeken met een glimlach hun auto weer op.

Lees ook: Ajax in play-offs Europa League tegen Rosenborg BK

Tekst: Ajax.nl/Frank Venema
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst