Menu
Opgeluchte Van Gelderen: 'Hier keken we al lang naar uit'

Opgeluchte Van Gelderen: 'Hier keken we al lang naar uit'

Ajax O17 gaf met het winnen van de ABN AMRO Future Cup niet alleen een prachtig visitekaartje af, het was ook het bewijsmiddel om eventuele criticasters het zwijgen op te leggen. ,"Dit is een grote opluchting", bekende verdediger Liam van Gelderen.

Het gevoel van bewijsdrang leefde hevig binnen de groep van Gery Vink, bekende Van Gelderen. ,,Eerst zei iedereen: 'jullie gaan niet eens door de poule komen'. Niet bij Ajax uiteraard, maar juist andere mensen. Uiteindelijk hebben we het toernooi gewonnen, dat geeft een heerlijk gevoel. Vooraf hadden we er al vertrouwen in. De laatste tijd gaat het beter met ons. We staan bovenaan in de competitie en maken een grote kans op de titel..”

#AjaxO17 wint ABN AMRO #FutureCup! 👍

🎥 Highlights: https://t.co/lexne4j8SZ pic.twitter.com/ERdepcIqEV

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 april 2017

Gevraagd naar welke prijs hij mooier vindt, de titel of het winnen van de Future Cup, schudt Van Gelderen het hoofd. Kiezen kan hij niet. Wel geeft hij aan dat de Future Cup hoog op het verlanglijstje stond. ,,We keken er al het hele seizoen naar uit. Het is ons enige toernooi van dit seizoen. Dan wil je ook de beker pakken.”

Mooie comeback
Eind jaren tachtig, ver voor de geboorte van alle deelnemers aan de Future Cup, won Oranje het EK in West-Duitsland. Nog veel meer dan de finale tegen Rusland maakte de gewonnen halve eindstrijd tegen het gastland indruk. In zekere zin gold dat ook voor Ajax O17. De 2-0-zege op Bayern München was zonder meer knap. Maar de manier waarop de Ajacieden zich een ronde eerder terugvochten tegen Anderlecht, daar werd over nagesproken.

Liam van Gelderen zet een actie in tegen Benfica.
Liam van Gelderen zet een actie in tegen Benfica.

,,Eerlijk gezegd geloofde ik er na de 0-2 niet meer in”, vertelt Van Gelderen eerlijk. ,,Al kwam het geloof na de 1-2 weer terug. Vervolgens viel ook de 2-2. Geweldig.” Juist het teamgevoel maakt O17 sterk volgens de verdediger. ,,Ik denk dat het onze kracht is. We doen alles samen en iedereen kan het goed met elkaar vinden."

'Snelheid nodig achterin'
De finale verliep voor Van Gelderen persoonlijk ook wel bijzonder. Hij begon als centrumspits, maar ging al snel twee linies terug, naar zijn vertrouwde plek in het hart van de defensie. ,,We hadden wat snelheid achterin nodig. Daarom ging ik weer terug. Ik begon voorin omdat ik snel ben en goed druk kan zetten.”

Zijn debuut op de Future Cup smaakt in ieder geval naar meer. Van Gelderen hield de beker na afloop vol liefde vast en stond 'm het liefste niet af. ,,Ik ben er volgend jaar sowieso weer bij.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees en Louis van de Vuurst