Menu

Opluchting bij nieuw trainersduo na winst op Roda

Tonny Bruins Slot en Ruud Krol stonden voor de moeilijke taak in de traditioneel al lastige uitwedstrijd tegen Roda JC tot een goed resultaat te komen. Het trainersduo had sinds het vertrek van Ronald Koeman slechts twee dagen om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. En het lukte, want in een besneeuwd Kerkrade won Ajax met 2-1.

In de opstelling hadden Krol en Bruins Slot voor een verrassing gezorgd. Hedwiges Maduro debuteerde in de Holland Casino Eredivisie in de basis van de Amsterdamse formatie. Nigel de Jong moest de taak van linksback op zich nemen waardoor Maxwell een plaats naar voren schoof en het linkermiddenveld moest bestrijken. ,,Ik heb gekeken naar de spelers die honderd procent fit waren”, lichtte Krol toe. ,,Daarbij had ik een tactisch plaatje van Roda in mijn gedachten. Ik wilde van achteruit voetballen en daarom stond Maduro voor het centrum. Het collectief staat voorop, dat moet het beste brengen. Dus het kan best zo zijn dat de basiself volgende week anders is.”

Ajax kon voornamelijk in de eerste helft het spel maken en kreeg ruimte van de thuisploeg. Toch duurde het ruim een halfuur voordat de Amsterdammers op voorsprong kamen. Hedwiges Maduro kwam mee naar voren en liep moeiteloos het strafschopgebied binnen om vervolgens uit te halen. Het schot werd geblokt door de voet van de goed keepende Kujovic. De bal kaatste terug in de voet van Charisteas en belandde via het been van de Griek in het doel. Julien Escudé kopte zijn team enkele minuten voor rust naar een comfortabele 2-0 voorsprong. ,,Het was een zeer goede eerste helft”, vond Krol. ,,We kregen aan de linkerkant veel ruimte zoals ik al verwachtte.”

Na de pauze bleef Nigel de Jong achter in de kleedkamer. ,,De Jong had in de eerste helft een tikkie gehad en daarom kwam ‘Raffie’ in het veld en ging Maxwell weer op linksachter spelen”, legde Krol uit. Zoveel ruimte als Ajax in de eerste helft kreeg, gaf de thuisploeg na rust niet meer weg, hoewel Ajax via Rosales en Chariteas nog wel een aantal kansen kreeg. De Griek speelde een goede wedstrijd maar werd toch twintig minuten voor tijd gewisseld. ,,Ik vond dat Charisteas een fantastische wedstrijd speelde, zijn beste wedstrijd voor Ajax tot nu toe. Maar ik dacht dat hij er doorheen zat en wilde daarom met Babel wat meer snelheid voorin brengen,” legde Krol uit.

Trainer Vloet had voor de wedstrijd zijn ploeg de opdracht gegeven fel en agressief te spelen, om zo wellicht te kunnen profiteren van de onrust die de gebeurtenissen van de afgelopen week misschien in de Amsterdamse selectie hadden veroorzaakt. Pas in de tweede helft leken de Limburgse spelers te luisteren. Het leidde tot de aansluitingstreffer van Cristiano, die vlak voor het doel van Stekelenburg een mooie omhaal produceerde. Roda probeerde vervolgens druk te houden op de Ajax-verdediging, maar de twee doelpunten voor rust bleken voldoende voor de eerste drie punten voor Krol en Bruins Slot.

,,We hebben vandaag onder zeer moeilijke omstandigheden een fantastische collectieve prestatie geleverd”, verklaarde Krol opgelucht na afloop. ,,We hebben het altijd zwaar bij Roda. Het was voor ons niet makkelijk om zo in te stappen. Daarom hebben we afgesproken om de afgelopen dagen niet met de pers te spreken zodat we ons volledig konden focussen op deze wedstrijd. We hebben in de tweede helft verzaakt om verder uit te lopen. Maar ik denk dat we op deze prestatie kunnen voortbouwen naar een rooskleurige toekomst.”

Naar het fotoverslag Roda JC - Ajax >>