Menu

Opluchting en blijdschap bij Ajacieden

Ajax won de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer met 4-0 van Fortuna. Ten opzichte van de laatste westrijd tegen Twente onder Adriaanse was een aantal wijzigingen in de opstelling doorgevoerd. Richard Knopper begon na bijna vier maanden weer in de basis. Tim de Cler werd mede dankzij zijn offensieve acties op links gekozen tot Man of the Match. Op de gezichten van beide spelers was de opluchting en blijdschap duidelijk zichtbaar.

De laatste keer dat Knopper in de basis begon was de eerste competitiewedstrijd van dit sizoen tegen Roda JC. De Ajacied had niet verwacht onder Koeman meteen in de basis te staan: ,,De trainer maakte de opstelling bekend en ik zag 'Knopper op tien'. Ik had zeker niet verwacht dat ik gelijk al zou spelen. Hij wilde met twee middenvelders en een nummer tien beginnen en koos toen voor mij. Ik vind het van vertrouwen getuigen dat hij voor mij koos. Ik hoop dat ik dat kan vasthouden."

Knopper: ,,Mijn conditie en wedstrijdritme zijn nog niet optimaal, maar desondanks kan ik tevreden terugkijken op deze wedstrijd. Wij hebben de tegenstander meteen vanaf het begin onder druk gezet. Zij kwamen niet aan hun positiespel toe en konden geen moment in de wedstrijd komen. Maar ik denk dat dat wij gewoon goed hebben gespeeld."

Tim de Cler werd gekozen tot Man of the Match. Het was niet de eerste keer voor de verdediger, maar hij was er wel blij mee. ,,Ik vind het leuk, maar je speelt natuurlijk met elf mensen. Het draaide lekker bij ons vandaag. We speelden goed pressie en lieten de tegenstander niet in hun spel komen. Ik kreeg veel vrijheid en veel ruimte dus kon ik veel opkomen. Die ene volley raakte ik lekker, jammer dat die bal er niet in ging. Maar in de eerste plaats sta ik er om te verdedigen."

De korte tijd die Koeman met zijn nieuwe spelers heeft kunnen doorbrengen, is volgens Van der Vaart lastiger voor de trainer dan voor de spelers. ,,De spelers kennen elkaar natuurlijk al wat langer. Koeman stond maandag pas voor het eerst voor de groep. Maar we hebben nu ruim een week de tijd tot de volgende wedstrijd (beker tegen RBC) en dan kan iedereen elkaar wat beter leren kennen", aldus de middenvelder.

Van der Vaart ziet met Koeman een bijkomend voordeel voor zichzelf. "Als iemand je kan leren hoe je een vrije trap moet nemen, is het Koeman wel!"