Menu
Opluchting over gelijkspel in Alkmaar

Opluchting over gelijkspel in Alkmaar

Wie nog steeds denkt dat een doelpuntloos gelijkspel een saaie gebeurtenis is, was zondagmiddag niet in de Alkmaarder Hout. Daar speelden AZ en Ajax een spectaculair duel, waarin echter niet werd gescoord. Trainer Ronald Koeman kon zich goed vinden in een remise.

De vraag voorafgaande aan de wedstrijd AZ - Ajax was natuurlijk hoe Ajax zich zou herpakken na de dramatische nederlaag in München. Er was nogal wat reuring voor het duel geweest en er kwam zelfs een gesprek tussen Koeman en de beleidsbepalers waarna de neuzen van directie/bestuur en de technische staf weer dezelfde kant opwezen. Bij de Ajacieden was natuurlijk een ander soort spanning ook aanwezig. ,,Het moment was belangrijk om resultaat neer te zetten", liet Koeman weten. ,,Door wat gebeurd is, zat er extra spanning op de wedstrijd."

Zoals Koeman al steeds verkondigde, zal hij nationaal in de meeste wedstrijden in de huisstijl spelen, dus 4-3-3. Dat deed hij ook tegen AZ. Nicolae Mitea en Mauro Rosales waren de vleugelspelers in de Alkmaarder Hout. Yannis Anastasiou nam de plek in van Wesley Sonck en doordat Tomás Galásek weer fit is, moest Wesley Sneijder ruim zeventig minuten vanaf de bank toekijken. ,,We hebben een driemansmiddenveld. Galásek is de vaste waarde dus blijven er nog twee plaatsen over waar we een aantal spelers voor hebben. Zo moet je het feit dat Sneijder nu niet speelde, zien. En niet anders", aldus Koeman.

AZ, dat donderdagavond nog een verder Europees avontuur veilig stelde, leek een stuk kwieker te beginnen dan de Ajacieden die zich twee dagen langer op de wedstrijd hadden kunnen voorbereiden.

Die beleving bij AZ resulteerde ook in een flink aantal kansen, maar Bogdan Lobont stond keer op keer zijn mannetje en hield dus in de derde competitiewedstrijd op rij waarin hij keepte, de nul. ,,Ik heb aan het begin van het seizoen gekozen voor Stekelenburg", aldus Koeman. ,,Nu heeft Lobont drie competitiewedstrijden gespeeld waarin hij geen tegendoelpunt kreeg en een internationaal duel waarin hij er vier tegen kreeg. Wij gaan rustig nadenken over de keepers."

De eerste helft was voor AZ. Daar waren beide trainers het over eens. ,,AZ was agressiever in de duels", sprak Koeman. ,,Ze waren beter op de tweede bal. Wij konden daarentegen Galásek te weinig vrij krijgen op het middenveld."

Het moment in de eerste helft was voor Barry van Galen. De middenvelder maakte het Nigel de Jong moeilijk. Van Galen sprong omhoog, ving de bal op en scoorde. Hij werd echter wegens hands teruggefloten. Adriaanse na afloop: ,,Wij hebben voor het seizoen Jaap Uilenberg hier gehad om de nieuwe regels uit te leggen. Een van de items was de handsbal. Als de bal van veraf op de hand komt, is het hands. Komt die van dichtbij op de hand, dan is het geen hands. Dit was dus geen hands en ons is een zuivere goal onthouden. Ik zal Uilenberg weer eens uitnodigen want hij heeft ons valse voorlichting gegeven."

Na rust tapte Ajax uit een ander vaatje. Nog steeds bleef Rafael van der Vaart, die zijn honderdste eredivisiewedstrijd speelde, de agressiefste Ajacied. Maar nu zat er meer lijn in het spel. Dat resulteerde al vrij snel in een kans voor Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan schoot in de korte hoek, maar door de goede reactie van Henk Timmer bleef een goal uit.

Tien minuten na rust had Yannis Anastasiou zijn basisplaats kunnen vieren met een doelpunt. Een deel van het publiek dacht ook dat de Griek had gescoord, maar de bal belandde aan de verkeerde kant van het net. ,,Uit die twee kansen hadden we er een moeten scoren", vond Koeman, die zijn ploeg de laatste 22 minuten in overtal over het veld zag gaan. Kew Jaliens moest in de 68ste minuut het veld af. De invaller ging door op Van der Vaart nadat Van Hulten al had gefloten. Hoewel Ajax een man meer had, lukte het in de slotfase niet te scoren. AZ had de kracht verloren die het aan het begin van de wedstrijd nog had en moest zich ook neerleggen bij de 0-0 eindstand. ,,Ik kan de ploeg niets kwalijk nemen", zei Koeman na afloop. ,,De manier waarop de strijd is aangebonden, is positief. Alleen de uitvoering had beter gekund. Met dit gelijkspel kan ik leven."