Menu

Opluchting overheerst bij spelers

De Ajacieden waren uitermate opgelucht na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen AZ. Rafael van der Vaart was opnieuw de belangrijkste pion door diep in blessuretijd de winnende treffer te maken. ,,We moesten er lang op wachten. Je hoopt op die ene kans en gelukkig viel die nog. Het was overigens de enige grote kans die we kregen."

Daar was zijn trainer het niet mee eens. ,,Zlatan kreeg twee grote kansen, die hij had moeten maken. Maar hij had erg weinig tijd", sprak Adriaanse zichzelf enigszins tegen. Zijn andere spits, Nikos Machlas, had moeite zijn draai te vinden tussen de Alkmaarse verdedigers.

Machlas: ,,Voor mij was het een slechte dag. Ik kan niet uitleggen hoe het komt. Maar wat geen goede wedstrijd was voor mij, werd uiteindelijk toch een succesvolle wedstrijd. Moeilijk was het op zich niet. We maakten het onszelf moeilijk."

Degene die de minste moeite met de opponent leek te hebben, was Van der Vaart. ,,Met mij gaat het wel lekker", vond de tiener die per wedstrijd belangrijker wordt. ,,Als team speelden we slecht. Misschien moeten we thuis wel meer aanvallend spelen. AZ liet zich terugzakken, dat was anders dan Feyenoord en Twente deden. Op zich voelen we ons wel lekker in dit systeem, maar we kunnen daarin nog groeien. We lijden te veel balverlies en spelen te onrustig. De bal kan voorin niet goed worden vastgehouden, waardoor we er op het middenveld weer achteraan moeten. Van AZ moet je gewoon winnen. We hebben er hard voor gewerkt. En ja, dan duurde het wel erg lang voordat de treffer viel."

Johnny Heitinga wist dat er gewonnen zou worden. ,,Het mocht er misschien uitzien dat het niet meer zou lukken, maar zo voelde het niet. We kregen veel kansen en uiteindelijk wonnen we met 1-0. Dat het zo lang 0-0 bleef, betekende niet dat we zenuwachtig werden. De gouden regel is dan wel dat je nog een enorme kans tegen krijgt. Gelukkig ging die mis. We bleven tot het einde toe strijden. We moesten natuurlijk wel winnen, omdat PSV verloor en Vitesse gelijkspeelde."

Mido wist waarom het op de valreep nog lukte. ,,Zij raakten de laatste vijftien minuten vermoeid. Daardoor konden wij nog scoren. Ik vond dat we niet heel slecht speelden. Toch is het belangrijkste dat we drie punten haalden. Dat er niet zo goed wordt gevoetbald als de vorige wedstrijden kan gebeuren."

Mido kon 90 minuten zijn gedachten van Amerika afhouden. ,,Het was moeilijk. We zijn professional. Voetbal is onze baan en dan moet je 90 minuten alles kunnen vergeten en je volledig op voetbal concentreren. "