Menu
Opnieuw bezoek uit Manchester

Opnieuw bezoek uit Manchester

Ajax hervat woensdag de Champions League met een thuiswedstrijd tegen het sterrenensemble van Manchester City. Wil Ajax nog een rol van betekenis spelen in groep D lijkt een zege op The Citizens op voorhand noodzakelijk. Dat een dergelijk scenario niet onmogelijk is, bewees de landskampioen vorig seizoen in de Europa League toen de ploeg van trainer Frank de Boer tegen stadsgenoot Manchester United een doelpunt tekort kwam om een ronde verder te komen.

De eerste keer dat Ajax in Europees verband tegen een Engelse club uitkwam was in 1966 toen de Amsterdammers in het Olympisch Stadion Liverpool met 5-1 versloegen dankzij treffers van Cees de Wolf, Johan Cruijff, Henk Groot en Klaas Nuninga (2x). Vanwege de befaamde dichte mist had het aanwezige publiek echter vrij weinig meegekregen van het succes van de thuisploeg. Bijna 46 jaar later staat de ontmoeting met de Engelsen nog altijd te boek als de legendarische mistwedstrijd.

Later speelde Ajax in Europa nog tegen Arsenal (2x), Stoke City, Manchester United, Nottingham Forest, Tottenham Hotspur, Arsenal (2x), Aston Villa en Manchester United. Tijdens deze campagnes verloor Ajax in eigen huis alleen van achtereenvolgens Tottenham Hotspur, Arsenal en de Mancunians.

Duel tussen Steven Pienaar en Patrick Vieira tijdens Ajax - Arsenal in 2002. Duel tussen Steven Pienaar en Patrick Vieira tijdens Ajax - Arsenal in 2002.

Laatstgenoemde nederlaag had vorig seizoen plaats in de ArenA. Hoewel de ploeg van trainer Frank de Boer in het eerste bedrijf gelijke tred hield met de grootmacht uit Manchester hadden de bezoekers aan twee momenten genoeg. Eerst was het Ashley Young die vlak na rust voorbereidend werk van Nani naar behoren afrondde. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd haalde Javier Hernandez de trekker over na een knappe combinatie met Wayne Rooney: 0-2.

In de terugwedstrijd gooide Ajax na een moeizame start alle schroom van zich af. Doordat Hernandez al na zes minuten de score opende, zag het er even naar uit dat de Ajacieden genoegen moesten nemen met een figurantenrol, maar niets bleek minder waar. Eerst was het Aras Özbiliz die in de 37ste minuut snoeihard raak schoot: 1-1. En drie minuten voor tijd bracht Toby Alderweireld de Ajacieden van dichtbij op voorsprong. Hoewel Ajax vervolgens nog een slotoffensief ontketende kwam de ploeg uiteindelijk een treffer tekort om door te bekeren in de Europa League.

Na afloop repte De Boer over ‘een gemiste kans’. Hopelijk heeft zijn jonge formatie deze boodschap voor woensdag in de oren geknoopt.

Ajax - Manchester City begint om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Via onderstaande link vind je alle informatie over de kaartverkoop.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kaartverkoop Ajax - Manchester City