Menu
Opnieuw domper voor Ajax

Opnieuw domper voor Ajax

Ajax kreeg in Arnhem een vierde tik op rij te verwerken. Vitesse was in het Gelredome duidelijk de sterkste: 4-1. ,,Dit is een wedstrijd die we snel moeten vergeten”, reageerde Marco van Basten.


Na twee verliespartijen en een gelijkspel nam de druk op de ploeg van Marco van Basten de afgelopen week behoorlijk toe. Vrijdag kwamen supporters zelfs op het trainingsveld verhaal halen bij de selectie. Rustig blijven en vertrouwen houden: dat leek de manier om tegen Vitesse weer goed voor de dag te komen. Helaas slaagde Ajax daar zondag in het Gelredome allerminst in. ,,We gaven niet thuis vandaag”, luidde de analyse van Van Basten. ,,Al met al is dit een heel teleurstellende ervaring. De voorgaande drie wedstrijden waren nog wedstrijden, maar vandaag was het echt slecht. Deze wedstrijd moeten we heel snel vergeten.”
Omdat Dario Cvitanich ontbrak vanwege een bovenbeenblessure, begon Ajax met Jeffrey Sarpong in de basis. Hij begon als rechteraanvaller, terwijl Luis Suarez in de spits plaatsnam. Op de linksbackpositie nam Thomas Vermaelen de plaats weer in van Robbert Schilder. Met twee opeenvolgende zeges in de achterzak begon Vitesse in het eigen Gelredome vol vertrouwen aan de wedstrijd. Ajax werd onder druk gezet en keek na zeven minuten al tegen een achterstand aan. Lasse Nilsson ontsnapte uit de rug van de Ajax-defensie, omspeelde Maarten Stekelenburg en rondde bekwaam af.
Luis Suarez bracht Ajax terug in de wedstrijd door uit een vrije trap van Emanuelson raak te koppen. Ajax kreeg zo iets meer lucht, maar slaagde er niet echt in gevaarlijk te worden. Ook zonder Nicky Hofs (hij verliet in de 37ste minuut geblesseerd het veld) bleef Vitesse vrij eenvoudig overeind. Vlak na een fase waarin beide partijen grossierden in kleine fouten kwam de thuisploeg voor de tweede keer op voorsprong. Dalibor Stevanovic krulde de bal van afstand in de rechterbovenhoek. Niet lang daarna gleed Nilsson de 3-1 binnen. ,,Op het middenveld werd veel te veel balverlies geleden”, aldus Van Basten. ,,Dan wordt het voor de verdediging heel moeilijk stand te houden. We moeten beseffen wanneer je risico’s kan nemen en wanneer niet. Daarin hebben we vandaag gefaald.”
In de rust paste Van Basten een dubbele wissel toe. Darko Bodul maakte zijn debuut in het eerste door de plaats in te nemen van Urby Emanuelson. Vurnon Anita werd vervangen door Rasmus Lindgren. Van een ommekeer was geen sprake. Van Basten: ,,Ook toen konden we geen vuist maken.” Ajax bleef onzeker in de passing, opbouw én verdediging. Rob Wielaert passte in de 49ste minuut verkeerd in, waardoor Stevanovic vrij op Stekelenburg kon aflopen. De Vitesse-aanvaller verprutste de kans en liet Ajax zo nog even geloven in een andere afloop dan een verliespartij. Leonardo kwam als extra aanvaller nog in het veld voor Jan Vertonghen. Maar in plaats van een aansluitingstreffer voor Ajax, liep Vitesse uit naar 4-1. Ricky van Wolfswinkel schoot raak op aangeven van Santi Kolk. Dat was tevens de eindstand, al had Vitesse, als het iets scherper geweest in de afronding, Ajax nog meer pijn kunnen doen. ,,Het heeft geen zin om proberen een schuldige aan te wijzen voor dit verlies”, zei Van Basten. ,,We hebben collectief gefaald.”
Het enige lichtpuntje van de middag was het debuut van Darko Bodul. Om met een 3-1-achterstand in te vallen is niet makkelijk, maar toch liet de jonge spits af en toe al een glimp van zijn klasse zien. Een kwartier voor tijd kwam hij hoog boven zijn man uit en kopte hij nipt over. In de 52ste minuut prikte hij op aangeven van Suarez de bal net voorlangs het doel van Piet Velthuizen. Bodul hield een dubbel gevoel over aan zijn debuut. ,,Natuurlijk was ik blij toen ik mocht invallen", aldus de Kroaat. ,,Maar de teleurstelling van het verlies overheerst. Ik hoop dat ik de volgende keer veel meer kan laten zien."
Ajax heeft een week de tijd om de in Arhem opgelopen tik te verwerken. Volgende week zondag staat in de ArenA namelijk de confrontatie met Feyenoord op het programma.