Menu

Opnieuw frustrerende 1-0 nederlaag tegen Juventus

De ervaring van Ronald Koeman als trainer met Ajax is vooral het overheersende gevoel dat je de wedstrijd onder controle hebt, maar uiteindelijk verlies je met 1-0. De trainer hoopte vooraf dat het voor een keer anders zou zijn vanavond. Maar het was in Turijn niet veel anders. Door een verdedigingsfout van Maxwell kon Zalayeta scoren. Het gebeurde in het begin van de wedstrijd, waarna Juventus de boel achterin op slot gooide en Ajax kon weinig meer uitrichten. ,,Heel frustrerend'', reageerde Koeman na afloop.

Koeman koos voor Ryan Babel in de spits. De 17-jarige Ajacied kreeg de voorkeur boven de meer ervaren Yannis Anastasiou. ,,Ik dacht dat hij met zijn individuele acties en snelheid voor meer gevaar kon zorgen voorin'', legde Koeman uit. En gevaarlijk was hij bijna, want tien minuten na rust haalde de spits hard uit. De bal verdween echter hoog over het doel.

Babel speelde een prima wedstrijd tegen de goed verdedigende Italianen. Hij bewoog veel en hield de bal een aantal malen goed vast voorin. Het leverde het jonge talent complimenten op van zijn trainer. ,,Hij speelde goed. Op een gegeven moment had hij ook een goede kans. Misschien mist hij net dat beetje rust in de afwerking, maar als je op zo'n leeftijd tegen zo'n tegenstander op die manier speelt, dan mag je daar trots op zijn. Hij heeft laten zien dat hij veel kwaliteit heeft'', vond Koeman.

Dat was een positief punt in de wedstrijd. Een ander was het sterk spelende centrum van de verdediging. ,,Escudé en Grygera hebben het heel goed gedaan achterin. Ze hebben af en toe zelfs één op één gespeeld en dat deden ze uitstekend'', aldus de trainer, die over het geheel genomen niet ontevreden was over het spel van zijn ploeg. ,,We hebben vrij goed gespeeld. In de tweede helft zetten we meer druk, een aantal situaties had meer gevaar op moeten leveren eigenlijk en niet alle voorzetten waren goed. Juventus had slechts een paar mogelijkheden, een counter van Nedved en een bal die door ons van de lijn werd gehaald. Ik heb in de tweede helft even gedacht dat we nog langszij konden komen, via een corner misschien. Daar hoop je dan op, maar het zat er niet in.''

Want Juventus was na een kwartier spelen in de eerste helft al op voorsprong gekomen. Even daarvoor was al een doelpunt van Zalayeta afgekeurd omdat de bal over de achterlijn was geweest, maar daarna scoorde de Uruguayaan opnieuw en deze keer telde hij wel. Maxwell ging achterin opzichtig in de fout, zodat Camoranesi profiteerde en zijn teamgenoot in de spits kon bedienen. ,,Op het moment dat we in de fout gaan, wordt het meteen afgestraft'', zuchtte Koeman, die vooraf al bang was voor een dergelijke fout. ,, Je zag dat het Maxwell ook pijn deed; hij heeft niet goed gespeeld. Hij wilde te voetballend de situatie oplossen. Maar ik gaf de spelers ook aan dat ze zo door moesten gaan. Zoiets gebeurt, maar eigenlijk mag dat niet op dit niveau, zeker niet in de achterste linie. Ik denk dat Maxwell vooraf getergd was om goed te spelen voor de club. Maar hij is een type speler die soms te makkelijk speelt achterin.''

De manier waarop Ajax verloor van Juventus leek wel een déja-vu voor de trainer. ,,We hebben vaker dit soort nederlagen opgelopen. Dat de goal valt uit een persoonlijke fout van ons is extra pijnlijk. Tsa, weer 1-0, dat is heel frustrerend. Maar de manier waarop we vandaag verloren is heel anders dan tegen Tel-Aviv of Bayern München'', doelde de trainer op het dramatische spel van die wedstrijden. Hij zag overigens een treffende situatie voor zijn neus. ,, Het was een mooi moment. Montero ging over de middenlijn en ik dacht dat Capello gek werd. Een verdediger over de middenlijn, kan niet in Italië."

Ook zag de trainer dat Juventus tegen rode kaarten had kunnen aanlopen: ,,Montero had volgens mij in de situatie met Van der Vaart al rood moeten hebben en later Camonaresi. De vierde man heeft gezien dat Camoranesi natrapte. Maar hij had niet de moed om het aan te geven. Dan zie je de kracht van zo'n grote club, dat zoiets wordt weggewimpeld."

Na de voorsprong zorgde de ervaren ploeg van Fabio Capello ervoor, dat, op een enkele kans na dus, Ajax niet echt gevaarlijk kon worden in het slecht gevulde Delle Alpi. Met bijna zevenduizend mensen op de tribune was het stadion voor iets meer dan tien procent gevuld. De verwachting van Koeman dat 'Juve' misschien met een B-ploeg zou aantreden, kwam overigens niet uit. Nedved, Ibrahimovic, Camoranesi, Emerson en Thuram stonden allemaal in het veld. Cannavaro zat op de bank en alleen Del Piero was gespaard voor het duel. Capello wilde namelijk het zelfvertrouwen voor zijn spelers dat een overwinning brengt, vergroten voor de belangrijke wedstrijd van komend weekeinde tegen Inter. En met al die kwaliteit en die ervaring tegenover de jonge spelers van Ajax, was het inderdaad geen schande om vandaag te verliezen. Maar dat het weer 1-0 is, en dat je weer niet veel slechter bent dan de opponent, maakt deze nederlaag wel extra zuur.

De Ajacieden hebben nu nog één kans om Europees voetbal na de winterstop veilig te stellen en dat is winnen van Bayern München in eigen huis. ,,We hebben het in eigen hand'', concludeerde Koeman. ,,En dan hopen we dat Juventus tegen Tel-Aviv zijn sportieve plicht vervult. Maar daar mag je geen rekening mee houden. Wij moeten minstens gelijkspelen tegen Bayern. Dat verdienen we ook wel.''