Menu
Opnieuw geen zege Ajax in Utrecht

Opnieuw geen zege Ajax in Utrecht

Opnieuw kwam Ajax niet tot een overwinning in de Galgenwaard. De zonnige eerste paasdag leverde de Ajacieden slechts een 1-1-gelijkspel op. Een uitoverwinning op FC Utrecht laat nog minstens een seizoen op zich wachten. Er had zondag meer ingezeten voor de ploeg van Frank de Boer.

De Ajacieden leken het leeuwendeel van de tweede helft af te koersen op een langverwachte en gehoopte zege in Utrecht. Uit een corner van Lasse Schöne bracht Davy Klaassen de bal koppend tot bij Utrechter Ramon Leeuwin. De centrumverdediger werkte de bal vervolgens ongewild in eigen doel. Zes minuten na rust had Ajax een 0-1-voorsprong bemachtigd.

Het duurde tot de 88ste minuut totdat de thuisploeg iets terug kon doen. Koud vier minuten in het veld schoot invaller Gévero Markiet de Utrechters alsnog naast de Amsterdammers. Zijn treffer leverde de supersub - een beperkt aantal balcontacten ten spijt - direct de titel van Man of the Match op.

Een avond eerder besloot PSV de titelstrijd in de Eredivisie, normaal gesproken definitief, in Eindhovens voordeel. De Brabanders boekten in de uitwedstrijd tegen FC Twente een klinkende 5-0-overwinning. Voor de Ajacieden van De Boer rest na vier kampioensjaren dit seizoen waarschijnlijk weinig meer dan plek twee. Kwalificatie voor de voorrondes van de UEFA Champions League is het hoogst haalbare. Het is even wennen na seizoenen vol sportieve voorspoed.

Winnen in Utrecht bleek de voorbije jaren lastig voor de Ajacieden. Bijzonder lastig zelfs. De Domstedelingen koesterden vooraf een ongeslagen status van vijf thuisduels met de Amsterdammers. De laatste twee edities van Utrecht – Ajax eindigden in een gelijkspel: 1-1 (afgelopen seizoen) en 0-0.

Voor het zesde seizoen op rij lukte het Ajax niet om te winnen in Utrecht. Voor het zesde seizoen op rij lukte het Ajax niet om te winnen in Utrecht.

Ajax won op 1 maart 2009 voor het laatst in Stadion Galgenwaard. Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen waren destijds de doelpuntenmakers. Eerder dit seizoen deed Ajax in de vertrouwde ArenA wél goede zaken tegen de ploeg van oud-Ajacied Robbie Alflen. Half december werd met 3-1 gewonnen. Zodoende konden de Amsterdammers voor het eerst sinds 2007-2008 beide Eredivisieduels winnen van Utrecht.

De interlandperiode had zijn sporen nagelaten in de Ajax-selectie. Arek Milik moest een Pools optreden (tegen Ierland) bekopen met een knieblessure. De spits werd zondag vervangen door Kolbeinn Sigthórsson. Vergeleken met de laatste Ajax-wedstrijd tegen ADO Den Haag (1-0) waren er meer mutaties. Nicolai Boilesen verving aanvoerder Niklas Moisander. Ricardo Kishna en Lucas Andersen hadden hun basisplek afgestaan aan Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi.

Het was de eerste helft nog stuivertje wisselen als het op de kansen aankwam. El Ghazi opende het duel met een kopbal. Een minuut later doken Utrecht-middenvelder Willem Janssen (schot) en Ramon Leeuwin (kopbal) gevaarlijk op voor Jasper Cillessen. De goalie had telkens het laatste woord. Schoten van Ricardo van Rhijn (voorlangs) en Lasse Schöne (vrije trap op lat) leverden niks op. De rust werd dan ook doelpuntloos bereikt.

In de tweede helft was het Ajax dat de wedstrijd controleerde. Dat de regerend landskampioen na de 0-1 door Leeuwin niet door kon drukken leek vooral het gevolg van slordigheid. Ajax had grote delen van het tweede bedrijf weinig tot niets te duchten van de thuisclub. Vooral in de eindfase ontbrak het aan scherpte en killersinstinct. Utrecht moest na rust lange tijd teren op twee kansen. Cillessen bokste een inzet van aanjager Yassin Ayoub weg, terwijl spits Sébastien Haller bijna koppend kon toeslaan.

Kort nadat Richairo Zivkovic en Jairo Riedewald waren ingebracht voor Sigthórsson en Bazoer, leek Viergever het duel te beslissen met een afstandschot. Op het moment supreme voorkwam doelman Robbin Ruiter een waarschijnlijk fatale Ajax-treffer.

Dat Utrecht in de 85ste minuut alsnog langszij kwam, was een domper. Ook de rode kaart van Leeuwin in de 88e minuut na een harde overtreding op Boilesen veranderde niets meer aan de eindstand. In een teleurstellend verlopen seizoen hadden de Amsterdammers een teleurstellende reeks tegen FC Utrecht eindelijk kunnen doorbreken.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax leek Utrecht in toom te houden, maar de thuisploeg maakte in de slotfase toch gelijk. Ajax leek Utrecht in toom te houden, maar de thuisploeg maakte in de slotfase toch gelijk.
Nicolai Boilesen werkt de bal weg. Nicolai Boilesen werkt de bal weg.
Kolbeinn Sigthórsson kwam niet veel in het spel voor. Kolbeinn Sigthórsson kwam niet veel in het spel voor.
Frank de Boer geeft instructies. Frank de Boer geeft instructies.
Jasper Cillessen stompt de bal weg. Jasper Cillessen stompt de bal weg.
Teleurstelling bij Ajax na het gelijke spel tegen Utrecht. Teleurstelling bij Ajax na het gelijke spel tegen Utrecht.