Menu
Opnieuw geen zege voor Ajax

Opnieuw geen zege voor Ajax

Ajax heeft opnieuw dure punten gemorst in de strijd om de landstitel. Op bezoek bij NAC Breda had het publiek zondag niets te juichen: 0-0. Zes rondes voor het slot van de Eredivisie 2013 – 2014 blijft Ajax desondanks royaal koploper. ,,Dit is zeer teleurstellend. We kunnen en moeten beter’’, concludeerde Frank de Boer.

Ajax had iets recht te zetten tegen NAC Breda. Al was het maar voor zichzelf of uit krachtenopwekkend eergevoel. Een week na het gelijkspel tegen promovendus SC Cambuur in de ArenA (1-1) kon in het Rat Verlegh Stadion een nieuwe, forse stap richting titel worden gezet. Titelconcurrent Vitesse verloor zaterdag al van PSV. De voorsprong op de Arnhemmers én FC Twente (dat nipt met 2-1 won van AZ) kon worden uitgebouwd tot 9 punten. Alles dus wel bij een zege op NAC, de tegenstander waartegen Ajax zoete herinneringen koestert.

Eerder in dit seizoen werden de Bredanaars nog met 4-0 afgedroogd in de Amsterdam ArenA. Davy Klaassen was met zijn hattrick de onbetwistbare uitblinker uit de laatste ontmoeting met NAC. Afgelopen seizoen kwamen de Amsterdammers met de 2-0-overwinning in Breda op ‘matchpoint’ voor de 32ste landstitel. De zege bleek de laatste échte horde om het kampioenschap binnen te halen. De nieuwe editie van NAC - Ajax verliep minder florisant. Met het gelijkspel kwam de regerend landskampioen slechts een ministapje dichter bij het gewenste matchpoint en finishstreep. ,,We misten vandaag de overtuiging om dit duel naar onze hand te zetten’’, blikte Frank de Boer na afloop terug. ,,Het ontbrak ons aan de wil om de tegenstander echt kapot te spelen. Zeer teleurstellend dat we hier nu met een punt weg gaan. Dat hadden er drie moeten zijn.’’

Ajax buigt het hoofd: opnieuw geen zege. Ajax buigt het hoofd: opnieuw geen zege.

Met Christian Poulsen centraal spelend op het middenveld en Daley Blind (dus) als startende linkback waren de opvallendste Ajax-pionnen wel benoemd. De Boer moest zijn opstelling overigens al na acht minuten aanpassen. Siem de Jong haakte al in de beginfase af met een hamstringkwetsuur; Kolbeinn Sigthórsson was zijn vervanger in de spits. De captain zat na afloop flink ‘stuk’ na zijn zoveelste blessure in dit seizoen. ,,Siem wil belangrijk zijn en had er een steeds beter gevoel bij. Hij zat er flink doorheen’’, wist De Boer.

Met zijn plek als startende rechtsback was NAC – Ajax voor Ricardo van Rhijn goudomrand. De verdediger speelde in Breda zijn honderdste officiële duel als Ajacied. Ook voor De Boer persoonlijk had het een gouden middag kunnen zijn. Als hij zijn ploeg naar een zege zou coachen, bemachtigde De Boer zijn honderdste Ajax-overwinning als trainer. Zover kwam het zondag in Breda dus (nog) niet. De eerstvolgende mogelijkheid om deze mijlpaal te bereiken biedt het bekerduel met AZ. Na een voetballoos weekend (RKC – Ajax werd verplaatst in verband met de nucleaire top in Den Haag) wacht de Noord-Hollandse derby op 27 maart.

Ajax leek de matige vorm (plus het bijbehorende povere spel) uit het treffen met de Leeuwardenaren een helft lang mee te zeulen in het ‘Rat Verlegh’. Tegen een allerminst imposante en opportunistisch spelende thuisploeg, werden voor rust maar weinig échte kansen afgedwongen. Sigthórsson miste na 34 minuten Ajax’ grootste kans tot dan toe. Oog-in-oog met Jelle ten Rouwelaar zag de IJslandse invaller zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal hobbelen.

De eerste de beste Bredase tegenstoot leverde direct vuurwerk op voor het doel van Jasper Cillessen. Uitstekend doorzetten van NAC-vleugelverdediger Sepp de Roover bracht de doorzetter zelf tot in het Amsterdamse doelgebied. Nadat eerder Thulani Serero was weggezet, bleek Cillessen wel een onvermurwbare sta-in-de-weg.

Kort voor rust dwongen de Ajacieden nóg een uitgelezen kans af om op voorsprong te komen. NAC bleef schadevrij toen eerst Serero (op Ten Rouwelaar) en vervolgens ook Sigthórsson hun kansen zagen gekeerd. De IJslander zag zijn inzet pal voor de doellijn gestopt door Henrico Drost. Op slag van rust mikte linksbuiten Ricardo Kishna zijn schietkans nog voorlangs.

De Ajacieden hadden de eerste helft meer kansen moeten afdwingen, of scherper in de afronding moeten zijn. De wedstrijd bleef er lang spannend door. Te spannend eigenlijk. Het is alsof de trotse koploper in het zicht van de haven steeds meer van zijn trots verliest. Na drie geslaagde tweede seizoenshelften op rij (die Ajax telkens inging als achtervolger maar afsloot als kampioen), lijkt de riante voorsprong soms wel meer last dan lust voor de koploper.

Ook na de rust bleek het moeilijk kansen creëren in het Rat Verlegh, het stadion dat zo mooi de naam draagt van NAC-icoon en oud-international Antoon ‘Rat’ Verlegh. Ook met de nieuwkomers Lesly de Sa (voor Kishna) en Bojan als vervanger van Poulsen overtuigden de gasten niet. Na kansjes en kleinere mogelijkheden voor Schöne (vrijetrap over), De Sa (schot voorlangs) en Blind (schot geblokt) begon de tijd wel erg te dringen voor de lijstaanvoerder.

Ajax verloor de strijd tegen de klok. Althans, zo moet het gelijkspel in de kleedkamer hebben aangevoeld. De royale voorsprong op de gedeelde nummers twee, FC Twente en Vitesse, bedraagt na dit weekend in elk geval nog altijd zeven punten. Op zes speelrondes voor het einde ligt Ajax, ondanks de matige vorm, nog altijd op een onvervalste kampioenskoers. ,,We kunnen en moeten beter’’, besloot De Boer nog maar eens. ,,Ons team kan veel beter voetballen. Dat hebben we vaker laten zien. We hebben tien dagen om daarover te spreken en op te trainen.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Poulsen begon in de basis als verdedigende middenvelder. Christian Poulsen begon in de basis als verdedigende middenvelder.
Kolbeinn Sigthórsson kwam al in de 8ste minuut in het veld voor Siem de Jong, maar de IJslander kwam niet tot scoren. Kolbeinn Sigthórsson kwam al in de 8ste minuut in het veld voor Siem de Jong, maar de IJslander kwam niet tot scoren.
Bojan kwam in de slotfase in het veld voor Christian Poulsen. Bojan kwam in de slotfase in het veld voor Christian Poulsen.
Frank de Boer moet nog even wachten op zijn 100ste zege als Ajax-coach. Frank de Boer moet nog even wachten op zijn 100ste zege als Ajax-coach.
Ricardo Kishna kreeg opnieuw een basisplaats. In de tweede helft werd hij vervangen door Lesly de Sa. Ricardo Kishna kreeg opnieuw een basisplaats. In de tweede helft werd hij vervangen door Lesly de Sa.
Ook Kishna kon Ajax in Breda niet aan de drie punten helpen. Ook Kishna kon Ajax in Breda niet aan de drie punten helpen.
Voor de tweede keer in acht dagen speelt Ajax gelijk. Voor de tweede keer in acht dagen speelt Ajax gelijk.