Menu
Opnieuw puntenverlies na Europees duel

Opnieuw puntenverlies na Europees duel

Ajax heeft zondagmiddag opnieuw punten verspeeld na een Europees duel. In de Amsterdam ArenA ging het team van Martin Jol met 0-1 onderuit tegen ADO. Het betekende de eerste Haagse zege in ruim 24 jaar op Amsterdamse bodem. Het winnende doelpunt van Wesley Verhoek viel op slag van rust en kost Ajax opnieuw dure punten in de titelrace.

En weer kwam Ajax een Europese week niet ongeschonden door. Zoals al vaker dit seizoen werd het competitieduel na midweekse verplichtingen in de (voorronde) Champions League niet winnend afgesloten. Ook vier dagen na de 2-1 nederlaag tegen Auxerre ging het opnieuw mis voor Ajax. Na dertien wedstrijden zijn tien van de twaalf verliespunten inmiddels toe te schrijven aan de Europese duels van Ajax. Bovendien was de nederlaag tegen ADO alweer de tweede thuisnederlaag deze voetbaljaargang, terwijl Ajax over het hele vorige seizoen slechts twee punten in eigen huis verspeelde.

ADO Den Haag bevestigde in Amsterdam de goede vorm waarin de ploeg momenteel verkeert. Zonder schroom ging de club, waar Jol in het verleden als speler en trainer actief was, brutaal op jacht naar de overwinning. Dat het al bijna een kwart eeuw geleden was dat ADO de laatste overwinning in Amsterdam behaalde, leek voor de middenmoter uit de hofstad haast een motiverende statistiek.

Suarez scoorde tot dusver tegen alle clubs uit de Eredivisie, behalve tegen ADO. Suarez scoorde tot dusver tegen alle clubs uit de Eredivisie, behalve tegen ADO.

In vergelijking met het duel met Auxerre had Jol de basisopstelling op twee posities gewijzigd. André Ooijer keerde tegen ADO terug van zijn Europese schorsing, waardoor Toby Alderweireld zijn plaats in hart van de defensie weer moest afstaan. Ook Eyong Enoh bleef buiten de basiself, waardoor het middenveld uit De Zeeuw, De Jong en Lindgren bestond. ADO-trainer John van Brom, tussen 2004 en 2007 werkzaam bij Ajax als hoofd jeugdopleiding en coach van Jong Ajax, sleutelde niet aan zijn opstelling en begon met de zelfde elf als waarmee ADO vorige week FC Utrecht versloeg.

Op een enkele goede kans en de vroege wissel Oleguer - Van der Wiel (kneuzing rechteronderbeen) na, gebeurde er in de eerste helft weinig memorabels in de ArenA. Slechts enkele momenten staken er na driekwartier voetbal bovenuit. Zo kregen de bezoekers uit Den Haag na een kwartier een prima kans toen Ricky van den Bergh een waarschuwingsschot afvuurde. Het gaf Maarten Stekelenburg de gelegenheid om zich met een goede redding te onderscheiden. Vervolgens duurde het tot de 35e minuut voordat het Ajax-publiek weer een keer kon opveren. Mounir El Hamdaoui was met een schot uit de draai dicht bij een goal, maar vond doelman Coutinho op zijn weg.

Een minuut voor de pauze toonde ADO zich wél trefzeker. De bezoekers zagen de lef waarmee ze naar een doelpunt op zoek gingen beloond. Op een voor Ajax uiterst ongelukkig moment bracht Wesley Verhoek zijn team op voorsprong. Met een bekeken schot, na een slim passje van Van den Bergh, werkte hij de 1-0 op slag van rust tegen de touwen. Het leverde groot feest op in de dug-out van ADO, waarbij de doelpuntenmaker uiteindelijk onder een stapel van juichende clubgenoten belandde.

De opgelopen schade werd na rust, met Sulejmani voor Anita, niet gerepareerd. Sterker nog; ADO nam meerdere keren een goede optie op een tweede doelpunt. Vooral het schot van Verhoek tegen de kruising kwam akelig dicht in de buurt van de definitieve genadeklap. Ajax stelde daar tot teleurstelling van de 43.914 toeschouwers weinig tegenover.

Halverwege de tweede helft speelde Jol zijn laatste troef uit. Met het inbrengen van Eriksen voor De Zeeuw hoopte hij Ajax wat frisse aanvallende impulsen te geven. Maar ook die wijziging haalde weinig uit. Alleen De Jong kwam richting het eindsignaal nog in kansrijke positie, maar de nummer tien van Ajax verzuimde gevaarlijk te worden.

,,Dit is een goede overwinning van ADO”, oordeelde Jol na afloop. ,,Zeker in de tweede helft stelden we er te weinig tegenover.” Over de keuze om Eriksen in plaats van ‘breekijzer’ Mido bij een 0-1 achterstand in te brengen zei de trainer van Ajax: ,,De Jong is kopsterk en Eriksen is een creatieve speler. Met die combinatie dacht ik dat we nog succes konden behalen. Achteraf ben ik wel een beetje boos op mezelf dat ik het niet anders heb gedaan.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl

Stekelenburg kwam het veld op met zijn zoontje Sem. Stekelenburg kwam het veld op met zijn zoontje Sem.
Em Hamdaoui haalt hard uit. Em Hamdaoui haalt hard uit.
Van der Wiel raakte geblesseerd aan zijn rechteronderbeen. Van der Wiel raakte geblesseerd aan zijn rechteronderbeen.
Stekelenburg verricht een goede redding. Stekelenburg verricht een goede redding.
Oleguer verving Van der Wiel. Oleguer verving Van der Wiel.
De Zeeuw loopt Toornstra voorbij. De Zeeuw loopt Toornstra voorbij.
Sulejmani in een duel met Van den Bergh. Sulejmani in een duel met Van den Bergh.
De Jong had enkele goede kopkansen. De Jong had enkele goede kopkansen.
Jol en zijn assistenten zien hoe Ajax met 1-0 verliest. Jol en zijn assistenten zien hoe Ajax met 1-0 verliest.
Ook Suarez kan maar moeilijk geloven dat zijn team met 1-0 heeft verloren. Ook Suarez kan maar moeilijk geloven dat zijn team met 1-0 heeft verloren.