Menu
Opnieuw succes op Belgische bodem

Opnieuw succes op Belgische bodem

De Ajax Vrouwen hebben opnieuw succes behaald op Belgische bodem. Nadat dinsdag Lierse werd verslagen, moest zaterdag het Antwerpse Beerschot eraan geloven: 2-4.

De wedstrijd werd gespeeld in Kontich, een plaatsje onder de rook van Antwerpen. Daar, op het gras van de gelijknamige voetbalclub, werken de vrouwen van Beerschot al hun thuiswedstrijden af. Aanvankelijk stond het duel met Ajax gepland in het Olympisch Stadion, maar dat plan werd doorgestreept vanwege een gelijktijdige thuiswedstrijd van de mannen.

Hoewel het bevroren veld van FC Kontich het voetballen niet vergemakkelijkte, zou Beerschot - Ajax al snel een aantrekkelijk duel worden. De reden: drie doelpunten binnen twintig minuten. De een nog fraaier dan de ander. Ajax scoorde uit twee uitgespeelde aanvallen, terwijl Beerschot op gelijke hoogte kwam middels een knap schot vanuit de tweede lijn.

Neem de 0-1, een kopbal van Babiche Roof. In de tiende minuut kreeg ze een puntgave voorzet van Chantal de Ridder, waarna de spelmaakster de bal vanaf de vijfmeterlijn beheerst binnen knikte. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want zeven minuten later maakte Beerschot gelijk. Een vlammend afstandschot van Lucinda Michez was onhoudbaar voor Laura du Ry, die de zieke Marieke Ubachs verving in het doel van Ajax.

Ajax Vrouwen waren zaterdag opnieuw succesvol op Belgische bodem. Ajax Vrouwen waren zaterdag opnieuw succesvol op Belgische bodem.

De aftrap was nog maar amper genomen of de bal lag opnieuw in het doel. Ditmaal weer in dat van Beerschot. Vanuit een flitsende combinatie met Linda Bakker was het Chantal de Ridder die Ajax beheerst op een 1-2 voorsprong kon schieten. Voor De Ridder, die vanwege de naweeën van een knieblessure maar één helft kon spelen, was het haar eerste doelpunt in het shirt van Ajax.

Nadat de thuisploeg na rust een grote kans op de gelijkmaker had laten liggen, kwam Ajax op 1-3. Met hulp uit onverwachte hoek: het keiharde veld. Een ogenschijnlijk houdbaar schot van Babiche Roof stuiterde dusdanig vreemd op dat de keepster van Beerschot alsnog kansloos bleek. Beduidend mooier was de 1-4. Een treffer van Desiree van Lunteren, wiens uithaal als een komeet tegen de touwen sloeg.

Ajax domineerde de gehele wedstrijd, maar na de 1-3 leek er enige nonchalance in de ploeg te sluipen. Vooral in verdedigend opzicht, waardoor Beerschot toch nog gevaarlijk kon worden. De 2-4 was er een logisch gevolg van. Weifelend optreden van Whitney Sharpe en keepster Laura du Ry leidde het Antwerpse doelpunt in.

Ed Engelkes was na afloop zeer tevreden met het behaalde resultaat. ,,Vier keer scoren en winnen. Een ongekende weelde’’, aldus de coach Van Ajax. En dat terwijl hij van mening was dat er de wedstrijd niet had mogen worden gespeeld. ,,Het veld was veel te hard. Onbespeelbaar als je het mij vraagt. In Nederland hadden we de wedstrijd afgelast. Maar ik heb de meiden wel gezegd: als we hier nu toch zijn, moeten we er vol voor gaan.’’

Engelkes vond dat zijn ploeg een sterk optreden had getoond. ,,We wilden verzorgd voetbal spelen en dat is bij vlagen goed gelukt. Als we op een normaal veld hadden gespeeld, speel je Beerschot van het kastje naar de muur. Dan steek je er echt met kop en schouders bovenuit. In tegenstelling tot het stuggere Lierse wilden ze voetballen, maar ze gaven daarbij veel ruimte weg. Wij hebben die benut’’, aldus de trainer, wiens elftal volgende week tegen Twente speelt. ,,Dan weet je waar je staat.’’

Doelpuntenmakers: Babiche Roof (2x), Chantal de Ridder en Desiree van Lunteren.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Sharpe, Middag (81. Veltrop), Van Lunteren, Roof, Versteegt, Bakker (76. Van Haaster), De Ridder (46. Becx).

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto''s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Babiche Roof scoorde twee keer. Babiche Roof scoorde twee keer.
Chantal de Ridder maakte haar eerste Ajax-treffer. Chantal de Ridder maakte haar eerste Ajax-treffer.
Liza van der Most sprint weg. Liza van der Most sprint weg.
Laura du Ry verving de zieke Marieke Ubachs. Laura du Ry verving de zieke Marieke Ubachs.
De vrouwen speelden op het bevroren veld van FC Kontich. De vrouwen speelden op het bevroren veld van FC Kontich.
Ed Engelkes was tevreden over zijn speelsters. Ed Engelkes was tevreden over zijn speelsters.
Feest bij de Ajacieden na de 2-4 zege. Feest bij de Ajacieden na de 2-4 zege.