Menu
Opnieuw treft Ajax Heerenveen op belangrijk moment

Opnieuw treft Ajax Heerenveen op belangrijk moment

Met de topper tegen PSV nog vers in het geheugen wacht Ajax opnieuw een uitdagend duel, ditmaal tegen Sportclub Heerenveen. De Friezen bleven de Amsterdammers afgelopen seizoen in de Arena nog de baas. Ajax - sc Heerenveen uit het seizoen 2004-2005 eindigde in 1-3. Vrijdagavond om 20.30 uur treffen beide ploegen elkaar in hetzelfde stadion opnieuw.

Het was bepaald niet de makkelijkste periode die Ajax doormaakte, afgelopen seizoen rond de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. De ploeg van trainer Ronald Koeman beleefde een fikse sportieve dip. Een uiterst moeizame zege op Roda JC, een Europese oorwassing tegen Bayern München en een gelijkspel tegen AZ waren het matige voorspel voor het treffen met sc Heerenveen. De povere aanloop resulteerde in een even matig als teleurstellend duel.

De rentree van Hatem Trabelsi (teruggekeerd na een maandenlange afwezigheid) en het officiële debuut van Stanley Aborah kregen daarmee niet de glans waarop beide Ajacieden vooraf hadden gehoopt.

Ajax begon wel sterk tegen de Friezen. Yannis Anastasiou bracht de thuisploeg zelfs fraai op voorsprong. Na ruim een half uur spelen, kogelde de Griek de bal vanuit een uiterst lastige hoek voorbij keeper Brian Vandenbussche.

Achteraf gezien was daarmee het enige Amsterdamse hoogtepunt genoemd. Gek genoeg zakten de Ajacieden na de openingsgoal alleen maar verder weg. Bogdan Lobont hield zijn doel lang schoon, maar moest capituleren op een vervaarlijke inzet van de linkerschoen van Ugur Yildirim. De effectvolle bal verdween in het Ajax-doel: 1-1.

De treffer van Mika Väyrynen - inmiddels speler van PSV - wierp het machteloze Ajax verder terug. Tot overmaat van ramp bepaalde invaller Stefan Selakovic de eindstand op 1-3.

Dat Ajax sportief in een wak zat, toonden de resultaten. Dat de Ajacieden ook persoonlijk niet allemaal even lekker in hun vel staken, werd pijnlijk en onverbloemd geregistreerd door de televisiecamera’s. De beelden van onderling ruziënde Ajacieden (Sneijder tegen Sonck en Heitinga versus Lobont) vertelden veel over de Amsterdamse gemoedstoestand.

Het treffen met Heerenveen komt ook nu op een belangrijk moment. Zowel de Friezen als Amsterdammers willen (of beter gezegd: moeten) hogerop op de ranglijst. Nieuw puntenverlies is voor beide formaties, op zijn zachtst gezegd, onacceptabel.

De ploeg van trainer Gertjan Verbeek trof dit seizoen eerder al PSV en Feyenoord. Beide duels gingen verloren voor de noorderlingen. In het eigen Abe Lenstra stadion ging PSV er met de drie punten vandoor: 2-3. In de Rotterdamse Kuip was Feyenoord heer en meester (5-1) over de gasten. In de ArenA zal speciale aandacht vereist zijn voor Klaas Jan Huntelaar. De spits van Heerenveen en Jong Oranje is bezig aan een ijzersterke reeks, waarin hij aan de lopende band zijn doelpunten meepikt. De clubtopscorer aan Friese zijde bevindt zich op de nationale topscorerslijst inmiddels in goed gezelschap. Erkende toppers als Shota Arveladze, Dirk Kuyt en Kenneth Perez omringen de jonge goalgetter.

Ajax – sc Heerenveen de laatste vijf keer:

2004-2005 1-3
2003-2004 3-1
2002-2003 3-0
2001-2002 2-0
2000-2001 6-2

Laatste gelijkspel: 1998-1999 (0-0).