Menu

Opstellingen Ajax - FC Groningen

Een unicum. Anders kun je het niet noemen. Ajax start tegen FC Groningen met de rugnummers 1 tot en met 11. Sinds de invoering van de vaste rugnummers bij Ajax, aan het begin van het seizoen 1996-1997, is dit niet meer voorgekomen. Altijd is er wel een speler verhinderd of gaf de trainer de voorkeur aan een andere basis-elf. Als het Co Adriaanse had gelegen zou hij al veel eerder deze ploeg het veld in hebben gestuurd. Door de blessure van Jesper Gronkjaer bleef de opeenvolgende nummering de afgelopen drie wedstrijden steeds steken op 10. De energieke Deense nummer elf, vaste keus voor de linksbuitenpositie, maakte woensdag tegen NEC een sterke rentree. De plek van Gronkjaer werd de afgelopen ingenomen door Kevin Bobson, maar die begint in het vierde competitie-duel op de bank.

Ajax speelde vroeger nooit met vaste rugnummers. Het nummer in het veld gaf aan op welke positie de speler binnen het systeem diende te spelen. De nummer 'vier' voor de driemans-defensie, de schaduwspits op 'tien' en nummer 'negen' als diepste spits. Een systeem dat de jeugdelftallen op de Toekomst dagelijks mee werken. De vaste rugnummering werd ingevoerd vooruitlopend op een maatregel van de UEFA, dat alle spelers in het betaalde voetbal met een vast nummer moeten spelen. Dit is tot op de dag van vandaag nog niet doorgevoerd. Maar veel clubs pasten hun nummering al vast aan, wat de herkenbaarheid ten goede kwam.

De huidige nummers 1 tot en met elf doen overigens niet geheel aan deze criteria. richard Witschge, met rugnummer acht opereert in het Ajax van Adriaanse als onvervaslte nummer vier. Terwijl Galasek tegen NEC als rechtshalf eerder met een zes dan een vier op zijn rug zou moeten lopen. Opvallend verder is de selectie van Rafael van der Vaart, spits van Ajax 2. Ajax 1. Grim, 2. Vierklau, 3. Bergdolmo, 4. Galasek, 5 Chivu, 6. Winter, 7. Van der Meyde, 8 Witschge, 9 Arveladze, 10. Knopper, 11. Gronkjaer. Reserves: Lobont, Hose, Nieuwenburg, van der Gun, Bobson, Van der Vaart, Pasanen. FC Groningen Beukenkamp, Elshot, Van de looi, Broerse, Johansson, Gergoor van Dijk, Alberdaa, Hugo, Dominique van Dijk, Martin Drent, El Drissi. Reserves: Raul Janssen, Roel Janssen, Maximiano, Allach, Darwinkel, Visser, Van den Herik. Arbitrage Scheidsrechter: Hugo Luijten. Assistenten: Johan Benthem, Ron Damen, Peter Oskam.