Menu

Oranje -19 door naar tweede ronde

Het nationale elftal onder 19 jaar, met Ajacieden Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Daniel de Ridder in de selectie, heeft zich geplaatst voor de tweede kwalificatieronde voor het EK. In Letland, waar de wedstrijden werden gespeeld, eindigde Nederland als eerste in de poule.

Turkije was vrijdag de eerste tegenstander van Oranje. De Ajacieden startten alledrie in de basis. Volgens coach Van Zwam was de openingsfase moeilijk voor de Nederlanders. Nadat Aktepe voor Turkije de score opende, besloot van Zwam nog meer op de aanval te gaan spelen. Met resultaat, want drie minuten voor tijd maakte ex-Ajacied MacDonald gelijk.

Letland, dat het eerste duel eveneens gelijk had gespeeld tegen Finland, was zondag de tweede tegenstander in de poule. Wederom begonnen de Ajacieden in de basis. Het werd een simpele overwinning voor Oranje, dat kans op kans creëerde. Voor rust kwam dat niet tot uiting in de score, na een helft was het 'slechts' 1-0 door een doelpunt van MacDonald. In de tweede helft tilden weer MacDonald en Rojer de stand naar 4-0. Coach Van Zwam was tevreden. Enkele minuten na rust werd De Ridder vervangen door El Gaaouri, Sneijder verliet het veld 10 minuten voor tijd voor De Haan.


De derde groepswedstrijd, dinsdag tegen Finland, leverde voor het jeugdelftal geen problemen op. Na een dik kwartier spelen was het al 2-0 voor Oranje. Het duel eindigde in 3-0.

Oranje is als eerste geëindigd in de poule, met zeven punten uit drie wedstrijden. Letland eindigde als nummer twee en gaat eveneens door naar de tweede ronde. Deze wordt in het voorjaar van 2003 gespeeld in Lichtenstein.


Jelle van Damme won dinsdag het EK-kwalificatieduel met het Belgisch jeugdteam onder 21. In Estland werd de thuisploeg met 1-0 verslagen. België staat nu tweede in groep 8, achter Kroatië.