Menu
Oranje -19 uitgeschakeld op EK

Oranje -19 uitgeschakeld op EK

Voor het Nederlands elftal voor spelers tot 19 jaar is het doek gevallen op het EK in Frankrijk. Het keurkorps van KNVB-bondscoach Wim van Zwam leed zaterdag een peperdure 0-1 nederlaag tegen Oostenrijk. De halve finale leek binnen handbereik, maar het liep uiteindelijk uit op een uitschakeling.

Tot tien minuten voor tijd leek Oranje regelrecht af te koersen op de halve finales. De rode kaart van Leandro Bacuna, na een duw richting zijn tegenstander, leidde de ondergang tien minuten voor tijd in. Het bleek het startsein van een rommelige slotfase. Uitgerekend Ajacied Ricardo van Rhijn veroorzaakte zeven minuten later de penalty die de Nederlandse ploeg fataal werd. De centrale verdediger viel en nam zijn tegenstander mee in zijn val. De strafschop was niettemin een wel erg zware straf. Drie minuten voor tijd schoot Marco Djuricin Oranje uit het toernooi. Met de uitschakeling is Oranje tevens kansloos voor deelname aan het komende WK in deze leeftijdsklasse in Colombia. Net als Van Rhijn speelde ook middenvelder Rodney Sneijder de hele wedstrijd tegen Oostenrijk. Lorenzo Ebecilio viel het laatste half uur in.

Het Europees kampioenschap begon afgelopen weekeinde al slecht voor Oranje -19. De ploeg van Van Zwam verloor zijn eerste groepswedstrijd met 1-4 van gastheer Frankrijk. In het woensdag gespeelde duel met Engeland nam Oranje revanche: 1-0. Zaterdag ging het alsnog mis. Frankrijk werd groepswinnaar, terwijl ook Engeland zich kwalificeerde voor de halve eindstrijd. Voor Nederland en Oostenrijk is het toernooi voorbij. Marco Bizot werd vrijdag op het laatste moment nog aan de Oranje-selectie toegevoegd wegens een blessure van een collega-doelman. Vlak voor het toernooi behoorde de Ajacied nog tot de internationals die na een trainingsstage buiten de EK-selectie vielen. Voor de keepende Ajacied was het titeltoernooi weinig meer dan een dagtrip.

Tekst en foto: Ajax.nl