Menu
Oranje al naar kwartfinale

Oranje al naar kwartfinale

Het Nederlands elftal is na twee groepswedstrijden al zeker van een plaats in de kwartfinale. Na de 3-0-winst op Italië, werd vrijdagavond Frankrijk met 4-1 opzij geschoven. Met zes punten is Oranje niet meer te achterhalen in groep C.

Marco van Basten is trots op zijn mannen. Marco van Basten is trots op zijn mannen.

Tegen Frankrijk ontspon zich weliswaar een heel andere wedstrijd als maandag tegen Italië, maar wederom was het Nederlands elftal ongelooflijk effectief en een zeer hecht collectief. Al in de negende minuut kwam het elftal van de aanstaande Ajax-trainers Marco van Basten en John van 't Schip op voorsprong. Oud-Ajacied Rafael van der Vaart gaf uit een corner uitstekend voor en Dirk Kuyt kopte hard raak, 1-0. Oranje speelde de hele wedstrijd zonder de geselecteerde Ajacieden Maarten Stekelenburg, Klaas Jan Huntelaar en John Heitinga, en kreeg te maken met een moeilijke fase voor en na rust.

Nigel de Jong was wederom zeer waardevol op het middenveld van Oranje. Nigel de Jong was wederom zeer waardevol op het middenveld van Oranje.

Frankrijk voerde de druk op, maar het was Edwin van der Sar die elke aanval van Les Bleus wist te pareren. Hij sleepte zijn ploeg er door heen en toen Robin van Persie in de 51ste minuut de 2-0 maakte, gaf de aanvaller van Arsenal Oranje meer rust. De ploeg van coach Domenech gaf echter niet op, scoorde in de 71ste minuut de - naar buitenspel ruikende - aansluitingstreffer via Thierry Henry maar voordat iedereen kon denken dat het weer spannend zou worden, was Arjen Robben er al om een kleine minuut later op weergaloze wijze de 3-1 binnen te knallen.

Edwin van der Sar sleepte Oranje er weer op zeer belangrijke momenten doorheen. Edwin van der Sar sleepte Oranje er weer op zeer belangrijke momenten doorheen.

Waar iedereen dacht dat 3-1 wel de uitslag zou worden, daar had Wesley Sneijder nog heel andere plannen. De speler van Real Madrid schoot op fantastische wijze de bal onderkant lat in het doel, 4-1. Nadat wereldkampioen Italië al met 3-0 was vernederd, was Oranje in het tweede EK-duel de vice-kampioen ruim de baas. Met zeven doelpunten voor en slechts een tegen is de volgende ronde al gehaald. ,,Wie dat van te voren had gezegd, was voor gek verklaard", zei Johan Cruijff als analist bij de NOS.

Rafael van der Vaart speelde ook dit duel fantastisch. Rafael van der Vaart speelde ook dit duel fantastisch.

Dinsdag treft Oranje Roemenië, dat vrijdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Italië. Voor de oud-Ajacieden Bogdan Lobont en Cristian Chivu hangt er nog veel af van die wedstrijd. Bij winst op Nederland, gaan zij namelijk óók naar de kwartfinale.

Opstelling Nederland: Edwin van der Sar; Khalid Boularouz, André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst; Nigel de Jong, Orlando Engelaar (46. Arjen Robben), Wesley Sneijder; Rafael van der Vaart (78. Wilfred Bouma), Dirk Kuyt (55. Robin van Persie); Ruud van Nistelrooy.

FOTO'S: PROSHOTS/STANLEY GONTHA