Menu
Oranje begint met zege

Oranje begint met zege

Aan de hand van een weerbarstige tiener uit Londen promoveerde het Nederlands elftal voor spelers onder de 20 jaar vrijdagavond het gewonnen openingsduel tegen Japan (2-1) af en toe tot een galavoorstelling. Quincy Owusu Abeyie, opgeleid bij Ajax maar opgebloeid bij Arsenal, liet vooral in het eerste bedrijf van de show zien waarom het vaak genieten is op een jeugd-WK. Ajacied Ryan Babel tekende voor een assist en een doelpunt.

Tot groot vermaak van de bijna 20.000 toeschouwers in het volgepakte Parkstadion zette de in de H-buurt van de Amsterdamse Bijlmer opgegroeide speler direct na het eerste fluitsignaal van de Colombiaanse arbiter Ruiz aan tot enkele fantastische dribbels.

Na een goede actie vond Owusu Abeyie na zeven minuten zijn oude buurtgenootje Babel. De aanvaller van Ajax hakte de bal nonchalant naar PSV'er Afellay die onberispelijk raak schoot: 0-1. Tien minuten later vond Owusu Abeyie de bal op eigen helft. Na een dribbel van zeker zestig meter bereidde hij de treffer van
Babel voor.

De Aziaten hadden geluk dat Owusu Abeyie, of de 'Electric Dutchman' zoals ze hem bij Arsenal noemen, zijn acties bij de op het oog veilige voorsprong beperkte. Anders was de zege ongetwijfeld veel hoger uitgevallen.

Het gaat te ver om de zege helemaal aan de geboren Amsterdammer met Ghanese ouders op te dragen. Ook de andere spelers van het jeugdige Oranje van bondscoach De Haan, vooral middenvelder Hedwiges Maduro, voldeden aan de richtlijnen van de veelgeroemde Hollandse school. Met snel en technisch combinatievoetbal werd Japan overklast en af en toe zelfs vernederd.

De ware kracht van Oranje zal waarschijnlijk pas na de eerste groepsfase blijken. Afgaande op het onbesliste duel tussen Benin en Australië (1-1) moet het wel heel raar lopen wil het Nederlands elftal de eerste ronde niet overleven. Slechts acht van de 24
ploegen overleven de eerste schifting niet.

Het verval dat Oranje vertoonde na rust, zal bondscoach De Haan ongetwijfeld zorgen baren. De thuisploeg overdreef met hakjes, dribbels en andere technische hoogstandjes en moest zelfs toestaan dat Japan in de 67ste minuut via Hirayama de achterstand verkleinde: 2-1. In blessuretijd misten de Japanners nog twee riante
mogelijkheden op de gelijkmaker. Doelman Kenneth Vermeer behoedde zijn team in de slotminuut nog voor een teleurstelling toen hij een levensgrote kans van de Japanners onschadelijk maakte.

Het blijft gissen hoe het Nederlands elftal zich tegen toernooifavorieten als Brazilië, Argentinië en Spanje houdt. Duidelijk werd al wel dat de Oranje met spelers als Vlaar, Maduro, Babel, Afellay en natuurlijk Owusu Abeyie voor enkele zeer vermakelijke wedstrijden kan zorgen.

Kerkrade. WK, groep A.
Nederland - Japan 2-1 (2-0). 7. Afellay 1-0, 18. Babel 2-0, 68. Hiryama 2-1. Scheidsrechter: Ruiz (Col). Toeschouwers: 19.500. Gele kaart: Vincken, Afellay (Nederland).
Nederland: Vermeer; Tiendalli, Vlaar, Van der Struijk en Drost; Kruys (67. Agustien), Maduro en Afellay; Vincken, Babel (74. John) en Owusu Abeyie.
Japan: Nishikawa; Nakamura, Nagira, Masushima en Mizumoto; Hyodo, Kobayashi, Honda (64. Mizuno) en Ienega (78. Morimoto); Hirayama en Kokeguchi (41. Cullen).

Bron: ANP