Menu
Oranje besluit kwalificatie in stijl

Oranje besluit kwalificatie in stijl

Het Nederlands elftal heeft de WK-kwalificatiecyclus dinsdag afgesloten met een overwinning op Turkije: 0-2. In Istanbul waren Jasper Cillessen en Daley Blind negentig minuten van de partij bij Oranje, dat zich eerder al kwalificeerde voor het WK van 2014 in Brazilië. Ook Kolbeinn Sigthórsson beleefde een mooie avond.

Ondanks het gegeven dat Nederland zich eerder al had geplaatst, ook de 8-1-overwinning van vrijdag op Hongarije deed voor de kwalificatie niet meer ter zake, stond er toch het nodige op het spel. De selectie van bondscoach Louis van Gaal was erop gebrand de reeks af te sluiten met een zege. Alleen dan hield Oranje kans om op het WK als groepshoofd te verschijnen. De Turken moesten voor eigen publiek, in het stadion van Fenerbahçe, winnen om de play-offs te bereiken.

Alleen het Nederlands elftal slaagde dinsdag dus in zijn missie. Met Cillessen als de plaatsvervanger van Michel Vorm, de doelman van Swansea verdedigde vrijdag nog het doel van Oranje, kwamen de gasten al vroeg op voorsprong. Arjen Robben hielp Nederland al in de achtste minuut aan de 0-1. De vleugelaanvaller zag zijn vrijetrap vanaf rechts onaangeraakt en vanaf aanzienlijke afstand in het Turkse doel draaien. De ietwat gelukkige treffer had het effect van een mokerslag, zeker voor de Turkse fans. Nog voor het rustsignaal klonk afkeurend gefluit voor de internationals van het thuisland.

Na de pauze sloeg Oranje opnieuw snel toe. Twee minuten na rust rondde Wesley Sneijder een combinatie met invaller Dirk Kuyt fraai af met een diagonaal schot: 0-2. Opvallend genoeg waren bij Oranjes tweede doelpunt uitgerekend hoofdrollen weggelegd voor de twee in Turkije actieve internationals. Uit respect voor zijn ‘thuispubliek’ weigerde Sneijder ook te juichen na zijn treffer.

De Turken konden in het laatste half uur weinig anders dan aandringen. Alleen drie Turkse treffers waren dat moment afdoende voor een ommekeer. Turkije zette alles op de aanval. Het schonk Cillessen, die uitstekend keepte, de kans om zich te laten zien aan de vooravond van de mondiale. In de 65ste minuut verrichtte de Ajacied zijn wellicht knapste redding door een lastig, van richting veranderd schot, overtuigend te keren. Zo kwam het Nederlands elftal eigenlijk geen moment in de problemen in de Turkse hoofdstad. Memphis Depay kon in de slotminuut zelfs zijn debuut maken als international. Turkije werd in de race om een play-offplek uiteindelijk voorbijgestreefd door Roemenië. Aan de Bosporus werd de kwalificatiereeks in stijl afgesloten. Met een vlekkeloze zege.

Opstelling Nederlands elftal (in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije):
Cillessen; Janmaat, Vlaar, Martins Indi (46. Bruma), Blind; Fer, Clasie, Sneijder; Robben, Van Persie (46. Kuyt), Lens (89. Depay).

Daley Blind en Jasper Cillessen speelden 90 minuten mee bij Oranje. Daley Blind en Jasper Cillessen speelden 90 minuten mee bij Oranje.

Kolbeinn Sigthórsson bleek goud waard voor IJsland. De spits zorgde na twaalf minuten voor de belangrijke openingstreffer in het cruciale uitduel met Noorwegen. Het uiteindelijke 1-1-gelijkspel, de Noren tekenden na een halfuur voor de gelijkmaker, bleek voor de IJslanders voldoende voor een plek in de play-offs. Sigthórsson en zijn landgenoten houden daarmee uitzicht op de eerste WK-kwalificatie ooit met IJsland.

De eilandbewoners kregen in hun play-offstrijd wel hulp van koploper Zwitserland. De Zwitsers waren al geplaatst maar deden hun sportieve eer door Slovenië te verslaan. IJsland was zodoende verzekerd van plek twee in groep E. Sigthórsson kwam dinsdag negentig minuten in actie. De overwinning van de Zwitsers lijkt overigens in het nadeel van Oranje. Zwitserland lijkt Oranje op de FIFA-wereldranglijst voorbij te gaan in de strijd om een beschermde status als groepshoofd.

Ook Denemarken deed wat het moest doen in de laatste speelronde om WK-kwalificatie. De Denen versloegen hekkensluiter Malta met klinkende cijfers: 6-0. De geschorste Nicolai Boilesen keerde na zijn gele kaart uit de interland tegen koploper Italië (vrijdag), al vervroegd terug naar Amsterdam. Ongetwijfeld toekijkend voor een televisie, zag Boilesen zijn landgenoten (met Viktor Fischer als bankzitter) al in het eerste half uur een 3-0-voorsprong nemen. Na een 4-0-ruststand, sloegen de Denen in het laatste kwartier nog twee keer toe. Denemarken besloot de kwalificatie als nummer twee in groep B. Het bleek onvoldoende. Als nummer twee met het laagste puntentotaal (van alle negen kwalificatiepoules) grepen de Denen alsnog naast een plek in de play-offs voor WK-deelname. Fischer kwam uiteindelijk niet in actie.

Lucas Andersen won met Denemarken voor spelers tot 21 jaar van de leeftijdgenoten uit Rusland. In het Russische Khimki zegevierden de Denen met 0-2. Na de 0-0-ruststand sloegen de gasten in de eerste tien minuten na de hervatting hun slag door twee keer te scoren. De zege kwam daarna nauwelijks meer in gevaar. Andersen kwam niet in actie. Denemarken is koploper Rusland tot op twee punten genaderd. Bulgarije o/21 heeft ook twee punten minder dan de Russen, maar de Bulgaren speelden wel een wedstrijd meer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Stanley Gontha

Daley Blind in actie tegen de Turken. Daley Blind in actie tegen de Turken.