Menu
Oranje boekt kleine zege op Finland

Oranje boekt kleine zege op Finland

Het Nederlands elftal heeft zijn tweede EK-kwalificatieduel met 2-1 gewonnen. In de Kuip scoorde oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar beide Nederlandse treffers. Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Vurnon Anita speelden de hele wedstrijd.

Forssell scoorde in de achttiende minuut tegen. De 2-0 voorsprong voor Oranje was toen al feit. Wesley Sneijder verzorgde enkele minuten na de aftrap de voorzet op Huntelaar, die kon inkoppen: 1-0. Negen minuten later tekende de 'Hunter', sinds kort in dienst van Schalke04, uit een penalty voor zijn tweede treffer. In de achttiende minuut mocht Forssel aan de overzijde volstrekt ongehinderd raak koppen.

Na de aansluitingstreffer ontspon zich op natte Rotterdamse voetbalgrond een bij vlagen hard en stekelig duel. Het Nederlands elftal kreeg kansen meer afstand te nemen van de Finnen, maar ook de gasten bleven aanspraak maken op een gelijkmaker. Dat het uiteindelijk niet zo ver kwam, dankte de WK-finalist onder meer aan het sterke keeperswerk van Maarten Stekelenburg. Ook invaller Ruud van Nistelrooij - in de slotfase de vervanger van Huntelaar - wist niet te scoren. Bij de Finnen bleef Ajax-icoon Jari Litmanen negentig minuten op de bank. Naast hem onder meer de kersverse Ajacied Teemu Tainio. Oud-Ajacied Petri Pasanen was dinsdag wel een duel lang te bewonderen in de Kuip.

Opstelling Nederlands elftal:

Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Anita; Afellay (74. Lens), Van Bommel, Sneijder, De Jong, Van der Vaart (64. Elia); Huntelaar (82. Van Nistelrooij).

In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland hadden Maarten Stekelenburg, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel een basisplaats. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland hadden Maarten Stekelenburg, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel een basisplaats.

Er kwamen dinsdag nog meer Ajax-internationals in actie.

Christian Eriksen had in Denemarken een basisplek in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ijsland. De Ajacied werd bij een 0-0 tussenstand en na 56 minuten gewisseld. Roda JC-speler Mads Junker was zijn vervanger. De Denen dankten de 1-0 zege aan een treffer van Thomas Kahlenberg in de negentigste minuut.

Voor Jan Vertonghen en Toby Alderweireld verliep de voetbalavond minder prettig. In en tegen het Turkije van bondscoach Guus Hiddink liepen de Belgen tegen een 3-2 verlies op. Beide verdedigers waren negentig minuten lang van de partij bij de Rode Duivels. België staat na de eerdere nederlaag tegen Duitsland nog steeds met lege handen in de EK-kwalificatiestrijd.

Het Jong Servië van Miralem Sulejmani won op Cyprus met 1-3 van de Cypriotische leeftijdgenoten. Sulejmani kwam niet in actie voor de Serven, die inmiddels zijn uitgeschakeld voor deelname aan het EK voor spelers tot 21 jaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Stekelenburg hield Oranje op beslissende momenten op de been. Stekelenburg hield Oranje op beslissende momenten op de been.
Rechtsback Van der Wiel trekt mee ten aanval. Rechtsback Van der Wiel trekt mee ten aanval.
Voor Teemu Tainio (voor) en Litmanen bleef het in Rotterdam helaas bij warmlopen. Voor Teemu Tainio (voor) en Litmanen bleef het in Rotterdam helaas bij warmlopen.
Klaas Jan Huntelaar knikt de 1-0 binnen. Klaas Jan Huntelaar knikt de 1-0 binnen.
Stekelenburg heerst in de lucht. Stekelenburg heerst in de lucht.
Wesley Sneijder met oranje polsband en hoog geheven been. Wesley Sneijder met oranje polsband en hoog geheven been.
Oud-Ajacied Nigel de Jong wacht af wat komen gaat. Oud-Ajacied Nigel de Jong wacht af wat komen gaat.
Ook John Heitinga heerst in de lucht.. Ook John Heitinga heerst in de lucht..
Litmanen en Huntelaar in gesprek bij het verlaten van het veld. Litmanen en Huntelaar in gesprek bij het verlaten van het veld.