Menu

Oranje doet weinig meer dan zijn plicht

Het ziet er niet naar uit dat het Nederlands elftal in aanloop naar de wereldtitelstrijd punten gaat verspelen aan de zogenaamde ,,kleine'' landen. Woendag werd in Eindhoven Cyprus verslagen, 4-0. Veel meer dan zijn plicht deed Oranje niet.

Het was de derde achtereenvolgende keer dat Nederland met deze cijfers van Cyprus won. Vorig jaar gebeurde dat in de huidige reeks op het eiland, waar de treffers pas in het laatste half uur vielen. De wedstrijd daarvoor vond plaats in 1987 in Amsterdam. Ook 4-0.

Het stemde Van Gaal niet tot grote tevredenheid. ,,Ik vond het slecht'', was zijn duidelijke reactie. Kennelijk vond de bondscoach dat hij daaraan mede schuldig was. ,,Ik ben er niet in geslaagd de spelers voor dit duel scherp te krijgen. De wil was er wel, maar dat was ook alles. Er werden voortdurend verkeerde keuzes gemaakt. Dat is heel jammer.''

Grote consequenties zal het niet hebben. De cijfers van Oranje zijn waarschijnlijk voldoende voor een beter doelsaldo dan de echte concurrenten en dat was een pluspuntje. Waarschijnlijk ook zijn er weinig coaches te vinden die hun spelers voor dit soort ontmoeting wel tot grote daden kunnen inspireren. De tegenstander is er niet naar, bovendien spelen op andere fronten (clubniveau) momenteel ook grote belangen.

Dat bleek al heel nadrukkelijk in de aanloop naar de onmoeting in het volle stadion van PSV. In de dagen voorafgaande aan het duel ging de belangstelling vooral uit naar Van Nistelrooy, die tussen de bedrijven door zijn overgang naar Manchester United zag afgerond. Alsof dat niet genoeg was speelde ook nog de ,,affaire'' Davids. De voor Oranje geschorste middenvelder werd bij Juventus betrapt op doping.

Zo raakte het Nederlands elftal als wel vaker vooral buiten de wedstrijd om in opspraak. Van Gaal gaf het naderhand niet op als excuus. ,,Dat zou wel heel goedkoop zijn. Het speelt en men weet dat het de gemoederen bezighoudt. Aan de andere kant zijn het professionals, die dit soort zaken van zich moeten kunnen afzetten. Misschien is dat vanavond onvoldoende gelukt. Het is moeilijk te zeggen.''

Toch was lang niet alles kommer en kwel rond Oranje. Internationaal gezien waren de cijfers bij lange na niet onaanvaardbaar. Bovendien, zo merkte Van Gaal op, was het publiek niet voor niets gekomen. ,,Drie van de vier treffers waren wereldgoals.'' Hij doelde ongetwijfeld op die van Overmars, Kluivert en Van Nistelrooy. Ze waren inderdaad het aanzien meer dan waard.

Alleen de openingstreffer was een recht-toe-recht-aan doelpunt. Hasselbaink knalde een vrije trap hard en laag in en zag de bal onder de grabbelende Morphis door in het doel verdwijnen. Wie sprak van een toevalstreffer deed de spits van Chelsea te kort. Hasselbaink scoorde in zijn laatste drie interlands steeds een keer en altijd vroeg in de wedstrijd. Zijn optreden mag daardoor van niet onbeduidende waarde worden genoemd.

Er zijn meer pluspunten. Van Bommel is ongemerkt uitgegroeid tot een vaste waarde en zal binnenkort tot de internationale top behoren. Vrijdag praat hij met PSV's voorzitter Van Raaij over het openbreken van zijn contract en voor de eredivisie zou het van grote waarde zijn als hij nog een jaar voor Nederland behouden blijft. Voor ploegmaat Hofland, woensdag feitelijk de vervanger van Stam, geldt eigenlijk hetzelfde.

Van Bommel, De Boer en Cocu waren ook tegen Cyprus de ,,dragende'' krachten van Oranje. Van Nistelrooy viel aardig in. Hij heeft nog niet het ,,gevoel'' van voor zijn blessure maar was voortdurend dreigend en scoorde ook nog eens. De bezetting van de spitspositie is echter wel het laatste waarover Nederland zich zorgen hoeft te maken. Kluivert, Van Nistelrooy, Van Hooijdonk, Hasselbaink, Makaay en ,,comming man'' Vennegoor of Hesselink. Het is voorwaar een luxe.

Cyprus was niet meer dan een verplicht nummer. Estland uit is het volgende. Daarna volgt de (voorlopig) beslissende ontmoeting bij Ierland, waar ongetwijfeld gewonnen moet worden. Gezien het optreden ongeveer een maand geleden in Portugal (2-2) behoort een goed resultaat absoluut tot de mogelijkheden. Al zal wellicht wat meer concentratie in de slotfase op zijn plaats zijn.