Menu
Oranje doet zichzelf tekort tegen Duitsland

Oranje doet zichzelf tekort tegen Duitsland

Het Nederlands elftal speelde woensdagavond misschien wel de beste interland onder bondscoach Marco van Basten. In Rotterdam bleef het resultaat in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland echter steken op 2-2. Ajacied Hedwiges Maduro begon voor het eerst in de basis, maar moest halverwege de tweede helft met een knieblessure naar de kant.

Bij Nederland vielen na rust nog Ajax-verdediger John Heitinga en de naar HSV vertrokken Rafael van der Vaart in. Wesley Sneijder en Ryan Babel hielden hun trainingspakken aan, terwijl Nigel de Jong te veel last had van een blessure aan zijn stuitje om in actie te komen. Oranje domineerde, was de beste ploeg en kreeg enkele zeer goede kansen om Duitsland met grote cijfers te verslaan. Toen de doelpunten uitbleven, onderstreepte Duitsland een oud voetbalcliché. In de 80ste minuut maakte Asamoah gelijk.

Na het eerste jaar in het tijdperk Van Basten, dat voor het Nederlands elftal vooral in het teken stond van vernieuwing, moest tegen de Duitsers de eerste stap in de richting van een vast Nederlands elftal worden gezet. De bondscoach beloofde bij zijn aantreden aanvallend, dominant en attractief voetbal. Van Basten wil dat die woorden nu ook op het veld invulling krijgen.

Tegen Duitsland gaf Oranje een eerste aanzet tot het sprankelende voetbal dat Van Basten voor ogen staat. In de eerste helft kwam het Nederlands elftal al na twee minuten op een 1-0 voorsprong door een prachtige treffer van Arjen Robben. Duitsland
had in die fase de bal nog amper aangeraakt en leek geschrokken van de aanvalskracht van het 'nieuwe Oranje'.

Binnen twintig minuten na de eerste treffer had Nederland al op een riante 3-0 voorsprong moeten staan. In de vijftiende minuut soleerde Robben zich een weg door de Duitse defensie en bezorgde Van Nistelrooij een vrije kans. De spits van Manchester United schoot echter naast. Vier minuten later volgde opnieuw een flitsende aanval. Van Nistelrooij passte subtiel op Landzaat, die met een lobje de lat boven Oliver Kahn raakte.

Het Oranje van voor de pauze kwam defensief geen enkele keer in gevaar. Achterin heeft Van Basten de laatste maanden een veelheid aan verdedigers uitgeprobeerd. De laatste linie was voorafgaand aan het duel met Duitsland echter al zes wedstrijden op rij niet gepasseerd. Ook tegen de Duitsers bleef de defensie in de eerste helft fier overeind.

Pas na de pauze toen Van Basten een wel heel aanvallende variant uitprobeerde, kwam er ruimte voor Duitsland om gevaarlijk te worden. De coach wisselde liefst vier spelers en ging achterin met drie verdedigers spelen. Met Van Persie en Robben op de flanken, Makaay als diepste spits en Van der Vaart als aanvallende middenvelder gaf de trainer blijk van zijn ultra-aanvallende aspiraties met het Nederlands elftal.

Het resulteerde wederom in een snelle goal voor de Nederlanders. Opnieuw was het Robben die het vonnis voltrok. Hij liep knap weg bij zijn directe tegenstander en verraste Kahn met een schuiver in de verre hoek: 2-0.

De blijdschap was van korte duur. In de 49e minuut doorbrak Ballack de recordreeks van keeper Edwin van der Sar. De goalie bleef in Oranje 668 minuten zonder tegengoal. Hij nam daarmee het record over van Hiele en Van Breukelen die in het verleden tot 638 doelpuntvrije minuten kwamen. De spelmaker van Bayern München bracht de spanning enigszins terug in het duel: 2-1.

Ook na de treffer van Ballack bleef Oranje, op wat slordigheidjes na, het beste van het spel houden en had Makaay twee goede kansen om de 3-1 te maken. Het doelpunt bleef echter uit waardoor Asamoah met een treffer in de 80ste minuut het wedstrijdbeeld geweld aandeed: 2-2.

Nederland - Duitsland 2-2 (1-0). 2. Robben 1-0, 46. Robben 2-0, 49. Ballack 2-1, 80. Asamoah 2-2. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: 45.000. Gele kaart: Opdam, Van Nistelrooij, Heitinga (Nederland), Friedrich, Huth (Duitsland).
Nederland: Van der Sar; Kromkamp (46. Van der Vaart), Boulahrouz, Opdam, De Cler (46. Bouma); Landzaat, Maduro (53. Heitinga) en Cocu, Kuijt (46. Van Persie), Van Nistelrooij (46. Makaay) en Robben.
Duitsland: Kahn; Friedrich (73. Hinkel), Mertesacker (65. Huth), Wörns en Schneider; Frings (65. Hilzlsperger), Ballack, Hamann (73. Borowski) en Ernst (46. Deisler); Kuranyi en Klose (46. Asamoah).

Bron: ANP