Menu
Oranje draait lekker warm

Oranje draait lekker warm

Het Nederlands elftal groeit langzaam naar de vorm die het volgens bondscoach Marco van Basten nodig heeft om een rol van betekenis op het WK te spelen. In de eerste van de drie oefenduels voor de eindronde tegen Kameroen speelde de ploeg niet alleen heel gretig. Oranje, met Ajacied Wesley Sneijder in de basis en Ryan Babel als invaller in de tweede helft, legde vooral voor rust met vermakelijk combinatievoetbal ook de basis voor een verdiende zege: 1-0.

Zo'n twee weken voor de eerste wedstrijd op het WK tegen Servië en Montenegro tasten ze waarschijnlijk ook bij het Nederlands elftal in het duister over de waarde van de overwinning. Zo speelde Kameroen bijvoorbeeld zonder vedette Eto'o van Barcelona. Geremi, een topspeler van Chelsea, was wel van de partij. Tot tevredenheid van bondscoach Van Basten gaven de Afrikanen zich allerminst gemakkelijk gewonnen. Kameroen, niet aanwezig op het WK, speelde zoals Ivoorkust dat ook wel eens wil doen: heel fysiek en af en toe over de grens van het toelaatbare. De ploeg incasseerde in de oefeninterland maar liefst vijf gele en een rode kaart.

Veel belangrijker dan de uitslag was de manier waarop het Nederlands elftal zich tegen het fysiek sterke Kameroen wapende. Oranje speelde in de stromende regen vooral voor rust zoals het afgelopen week in Lausanne trainde. De ploeg acteerde gedreven, zette de tegenstander na balverlies snel vast en speelde vooral in het eerste half uur van het duel sterk combinatievoetbal.

Absolute uitblinker tijdens de sterkste fase van het Nederlands elftal was Van Persie. De rechtsbuiten was betrokken bij bijna alle gevaarlijke momenten voor het doel van Kameroen. Hij bracht in het eerste kwartier Van Nistelrooy en Cocu in kansrijke positie en keek in de 23ste minuut tevreden toe hoe Van Nistelrooy op aangeven
van Ooijer de openingstreffer maakte. Het was alweer het 26ste doelpunt in de vijftigste interland van de spits.

Oranje begon de wedstrijd met Wesley Sneijder in plaats van Rafael van der Vaart. De middenvelder van Hamburger SV wilde zijn nog maar net herstelde enkel na een zware trainingsweek in Lausanne niet al te veel belasten.

Het was logisch dat het Nederlands elftal in het eerste halfuur van het duel tot het beste spel van de wedstrijd kwam. Na afloop van een zware trainingsweek in Lausanne oogde ploeg na rust af en toe vermoeid en dus minder scherp. Ondanks de meeste vermoeienissen bij zijn spelers liet Van Basten zijn beoogde basisploeg van dit moment toch lang staan. Pas in de 75ste minuut verscheen Kuyt als
eerste wisselspeler op het veld. Ook Denny Landzaat en Ryan Babel kwamen nog binnen de lijnen.


Bron: ANP