Menu
Oranje eindigt in mineur

Oranje eindigt in mineur

Het gewenste voetbalfuifje bleef woensdagavond uit in de volgepakte Amsterdam ArenA. Geheel tegen de hartenwens van het altijd naar feestjes hunkerende oranjelegioen in besloot het Nederlands elftal de nietszeggende ontmoeting met Macedonië met een doelpuntloos gelijkspel (0-0). Nigel de Jong en Hedwiges Maduro hadden een basisplaats, Wesley Sneijder en Ryan Babel verschenen als invallers op het veld van het voor hun vertrouwde stadion.

Bondscoach Marco van Basten en zijn ploeg vertrekken volgend jaar juni met een ongeslagen kwalificatiereeks naar het trainingskamp in het Duitse Freiburg. De wedstrijd tegen Macedonië, hoe onbelangrijk dan ook, riep echter nogmaals de vraag op of het huidige Nederlands elftal op dit moment wel veel beter is dan de ploeg die zich onder Dick Advocaat voor het EK van 2004 plaatste.
Het binnen een jaar in een razend tempo gereviseerde Oranje moet het komende jaar nog verder groeien. Pas dan kan het de confrontatie met de echte grote voetballanden aan en het uiteindelijke doel, een heel belangrijke rol op het WK spelen, realiseren.
De nietszeggende wedstrijd tegen Macedonië vormde geen goede graadmeter om de kracht van het Nederlands elftal te peilen. Alle beloften voor de laatste kwalificatiewedstrijd ten spijt miste het al voor het WK geplaatste Oranje in de uitverkochte ArenA zoals wel vaker in nietszeggende wedstrijden de scherpte om de verdediging van de kwaliteitsloze tegenstander stuk te spelen.
Aan de aanwezige toeschouwers lag het niet. Zij waren zoals bij iedere interland wel in voor een feestje. Uit volle borst zongen ze mee met Jantje Smit, Frans Bauer en André Hazes. Na lang wachten op een doelpunt besloten velen van hen af en toe maar eens op hun vingers te fluiten. Alsof ze de glansrijke kwalificatie voor het WK al weer waren vergeten.
Een zorgvuldige blik op de gespeelde wedstrijden in het kwalificatietoernooi leert dat het helemaal niet zo vreemd was dat Oranje grote problemen met de defensie van Macedonië beleefde. Na een serie van zestien ongeslagen interlands onder bondscoach Marco van Basten nam de euforie rond Oranje bij een groot deel van de
achterban na de zege op Tsjechië ongezonde vormen aan.
Pakweg een jaar geleden had weliswaar bijna niemand verwacht dat een volledig gerenoveerd Nederlands elftal zich in een poule met Tsjechië en Roemenië ongeslagen voor het WK zou plaatsen. Wel heel makkelijk wordt vergeten dat het Oranje het afgelopen jaar in veel wedstrijden redelijk tot af en toe heel erg heeft meegezeten.
,,Ik denk niet dat we van Tsjechië hadden gewonnen wanneer bondscoach Brückner over spelers als Koller en Nedved had kunnen beschikken'', predikte Van Basten een dag voor de wedstrijd tegen de Macedoniërs realisme. In het duel met Macedonië bleek nogmaals waarom kapitein Van Basten en zijn oranje vlaggenschip nog niet
meedeinen op de golven van succes. Zonder de geblesseerde Arjen Robben, het afgelopen jaar bij veel doelpunten betrokken, kon Oranje de verdediging van Macedonië nauwelijks verontrusten. Van Persie had een paar mooie acties maar miste voor rust op aangeven van Maduro de grootste kans van de wedstrijd.
Met Wesley Sneijder voor de tegenvallende Landzaat verhoogde het Nederlands elftal de druk op Macedonië.
Ruud van Nistelrooij was tot tweemaal dichtbij een treffer en Sneijder raakte zelfs de lat. Leuk voor Edgar Davids was dat hij onder een daverend applaus van de aanwezige supporters ruim twintig minuten voor tijd in mocht vallen. Ook de bejubelde invaller kon niet voorkomen dat Macedoniëna het gelijkspel voor eigen publiek (2-2) het Nederlands elftal opnieuw wist te bedwingen.

Amsterdam. WK-kwalificatie, groep 1.
Nederland - Macedonië 0-0. Scheidsrechter: Farina (Ita).
Toeschouwers: 50.000. Gele kaart: Van Persie (Nederland), Popov,
Vasoski, Naumovski (Macedonië).
Nederland: Van der Sar; De Jong, Boulahrouz, Opdam en Van
Bronckhorst; Landzaat (46. Sneijder), Maduro (64. Davids) en Van
der Vaart; Kuijt, Van Nistelrooij en Van Persie (85. Babel).
Macedonië: Milosevski; Vasoski, Sedloski, Mitrevski en Noveski;
Masev, Meglenski, Tasevski (71. Stojkov) en Popov (54.
Sumilikoski); Naumovski (90. Hristov) en Pandev.

Bron: ANP