Menu

Oranje en Tsjechië naar kwartfinale

Met dank aan de tweede keus van Tsjechië vervolgt het Nederlands elftal het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. Tot groot vermaak van de dolgelukkige meegereisde supporters vernamen de spelers van Oranje na afloop van de zege op Letland (3-0) dat Duitsland ook van een met negen reserves spelende al zekere groepswinnaar had verloren (2-1). Tomás Galásek startte in de basis bij de Tsjechen, bij Oranje viel Wesley Sneijder in de tweede helft in.

Niet Duitsland, maar het Nederlands elftal speelt zaterdag in Faro de kwartfinale tegen Zweden, met Ajacied Zlatan Ibrahimovic in de gelederen. Direct na de wedstrijd zorgden de ontwikkelingen tijdens de laatste groepswedstrijden van poule D van het EK tot grote vreugde bij trainers en spelers van Oranje. Met beide vuisten in de lucht besefte Advocaat dat zijn veelbesproken wissel in het duel met Tsjechië zijn ploeg niet noodlottig is geworden.

Stam, Frank de Boer en Overmars kunnen hun afscheid ook weer uitstellen. Davids, Cocu en Reiziger hoeven tot zaterdagavond ook niet na te denken over hun verdere loopbaan als international. ,,Tsjechië, Tsjechië'', zongen de 20.000 Nederlandse fans op de tribune. De dolgelukkige spelers dansten op de maat van de spreekkoren. Plotseling is weer alles mogelijk. Oranje leeft nog.

De kwalificatie voor de kwartfinales komt op een mooi moment. Na een lange zoektocht lijkt Advocaat de ideale speelwijze voor het Nederlands elftal eindelijk te hebben gevonden. In navolging van de verloren ontmoeting met Tsjechië, speelde Oranje opnieuw zeker in de eerste helft aantrekkelijk en verzorgd voetbal.

Waar de Letten in de twee voorgaande wedstrijden nog indruk maakten met gegroepeerd verdedigen, bleven ze in het futuristische en opnieuw oranje gekleurde stadion van Braga het antwoord schuldig op het aanvalspel van de tegenstander.

Met Robben en Van der Meyde op de flanken en Seedorf vlak achter diepe spits Van Nistelrooij zette Oranje de Letten vanaf het eerste fluitsignaal onder grote druk. De nummer laatst van de groep had wel de pech dat Oranje dankzij twee scheidsrechterlijke dwalingen nog voor rust op een voorsprong van 2-0 kwam.

De ervaren Deense arbiter Nielsen dacht ten onrechte dat Zemlinskis de in het strafschopgebied dribbelende Davids neerlegde. Van Nistelrooij maakte in de 27e minuut vanaf elf meter geen fout. Nielsen had acht minuten later ook kunnen fluiten toen Seedorf de bal vanaf rechts voortrok. Van Nistelrooij stond op het moment van
de voorzet echter duidelijk buitenspel.

De spits van Manchester United kopte op aangeven van Cocu wel Nederlands tweede treffer en zijn vierde doelpunt van het EK achter de kansloze Kolinko. Van Nistelrooij nestelde zich met het doelpunt naast de Engelse spits Rooney aan kop van de topscorerslijst van het EK.

Oranje haalde na rust niet meer het hoge niveau van de eerste helft. Robben en Van der Meyde kwamen moeilijker langs hun tegenstander. Frank de Boer leed tot drie keer slordig balverlies in de opbouw. De recordinternational dankte zijn 111e interland aan
een achillespeesblessure van Bouma. Vergeleken met de basisformatie van het vorige duel met de Tsjechen verving Reiziger de geschorste Heitinga als rechtsback.

Met Overmars en Makaay voor Van der Meyde en Van Nistelrooij stond de slotfase van het duel in het teken van de gebeurtenissen bij het duel tussen de tweede keus van Tsjechië en Duitsland. Met radio's en mobiele telefoons lieten de vele Nederlandse
toeschouwers zich op de hoogte houden van het scoreverloop. Een orkaan van vreugde volgde na het bericht dat Tsjechië een 2-1 voorsprong had genomen. De derde treffer van Makaay in de 83e minuut maakte de feestvreugde alleen maar groter.

In het Tsjechische team kwam Zdenek Grygera niet in actie. Tomás Galásek speelde de eerste helft.

Nederland - Letland 3-0 (2-0). 27. Van Nistelrooij 1-0 (strafschop), 35. Van Nistelrooij 2-0, 84. Makaay 3-0. Scheidsrechter: Nielsen (Den). Toeschouwers: 30.000.
Nederland: Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer en Van Bronckhorst; Seedorf, Cocu en Davids (77. Sneijder); Van der Meyde (62. Overmars), Van Nistelrooij (70. Makaay) en Robben.
Letland: Kolinko; Isakovs, Zemlinskis, Stepanovs en Blagonadezdins; Bleidelis (83. Stolcers), Lobanovs, Astajevs en Rubins; Verpakovskis (62. Pahars) en Prohorenkovs (74. Laizans).

Duitsland - Tsjechië 1-2 (1-1). 21. Ballack 1-0, 30. Heinz 1-1, 77. Baros 1-2. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: 46.849. Gele kaart: Nowotny, Lahm, Wörns (Duitsland), Tyce (Tsjechië).
Duitsland: Kahn; Friedrich, Nowotny, Wörns en Lahm; Frings (46. Podolski), Hamann (79. Klose), Schneider, Ballack en Schweinsteiger (86. Jeremies); Kuranyi.
Tsjechië: Blazek; Jiranek, Bolf, Galasek (46. Hobschman) en Rozehnal; Vachousek, Mares, Tyce en Plasil (70. Poborsky); Lokvenc (59. Baros) en Heinz.

Eindstand:
Tsjechië 3 3 0 0 9 (7-4)
Nederland 3 1 1 1 4 (6-4)
Duitsland 3 0 2 1 2 (2-3)
Letland 3 0 1 2 1 (1-5)
Tsjechië en Nederland naar kwartfinales.


Bron ANP
Foto PRO SHOTS/Stanley Gontha