Menu

Oranje geeft winst uit handen, Heitinga rood

Na afloop van een aantrekkelijk maar verloren schouwspel tegen Tsjechië (2-3) heeft het Nederlands elftal plaatsing voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap voetbal niet meer in eigen hand. Ook bij een zege in de laatste groepswedstrijd tegen Letland is de duur van het verblijf van Oranje in Portugal afhankelijk van de uitslag van het duel tussen Duitsland en Tsjechië. Ajacied Johnny Heitinga speelde in de basis, maar moest een kwartier voor tijd het veld verlaten vanwege een tweede gele kaart. Zdenek Grygera en Tomás Galásek startten eveneens vanaf het fluitsignaal, maar de Ajacieden verlieten voortijdig het veld.

Het Nederlands elftal bekert bij een zege op Letland alleen verder wanneer het al voor de kwartfinale geplaatste Tsjechië niet van Duitsland verliest. Zowel spelers als bondscoach staan in de aanloop van de ontmoeting met Letland voor een zware taak. De internationals moeten verwerken dat ze tegen de Tsjechen een 2-0 voorsprong
verspeelden. Advocaat zal moeten uitleggen waarom hij op het moment dat Oranje domineerde, uitblinker Robben voor middenvelder Bosvelt wisselde. Uitgerekend na die omzetting verloor Oranje het initiatief en verspeelde het in het laatste half uur een 2-1 voorsprong.

Voor de wissel van Robben voor Bosvelt leek Advocaat nog met twee nieuwe spelers en een aanvallendere speelwijze kleur aan Oranje te geven. De bondscoach gaf tegen de Tsjechen de voorkeur aan Robben als linksbuiten. De eveneens van een hamstringblessure herstelde Seedorf verdrong Van der Vaart uit de basisformatie. Advocaat bracht bovendien een wijziging in zijn defensie aan. Cocu speelde niet als middenvelder maar als centrale verdediger. De aanvoerder moest zich samen met Bouma en Stam over de Tsjechische spitsen Koller en Baros ontfermen.

Ook met een extra centrale verdediger speelde het Nederlands elftal super aanvallend. In balbezit verschenen vleugelverdedigers Heitinga en Van Bronckhorst naast Seedorf en Davids op het middenveld. Robben en Van der Meyde moesten als diepe buitenspelers scherpschutter Van Nistelrooij van munitie voorzien.

Het was uitgerekend centrale verdediger Bouma die de gedurfde speelwijze in de vierde minuut voor het eerst beloonde. Nedved moest de naar voren sprintende rechtsback Heitinga onreglementair stoppen. Bouma kopte de goed door Robben getrapte vrije trap onberispelijk langs de kansloze doelman Cech.

Nauwelijks een kwartier later bereidde Robben eveneens de tweede treffer voor. De aanwinst van Chelsea liet rechtsback en Ajacied Grygera opnieuw achter zich. De toegesnelde Van Nistelrooij promoveerde de uitstekende voorzet van Robben koelbloedig tot het tweede Nederlandse doelpunt.

Ongewild liet Cocu de aangeslagen Tsjechen in de 23e minuut terug in de wedstrijd komen. De aanvoerder verspeelde knullig de bal aan Baros die vervolgens Koller in staat stelde tegen te scoren. Ook na de onnodige treffer van Tsjechië hield het Nederlands elftal het betere van het spel. Vlak voor het rustsignaal was Davids nog dichtbij de derde Nederlandse treffer. Op aangeven van Robben trof hij de paal. Zdenek Grygera verliet halverwege de eerste helft het veld al voor Smicer. Of de Ajacied vanwege een blessure het veld moest verlaten is nog niet duidelijk.

Onbegrijpelijk voor de vele aanwezige Nederlandse supporters in Aveiro haalde Advocaat een half uur voor tijd Robben naar de kant. De uitblinker van Oranje moest plaatsmaken voor extra middenvelder Bosvelt. De wissel pakte faliekant verkeerd uit. Zonder Robben verloor Nederland aan aanvallende kwaliteiten.

Met een prachtige redding op een schot van Smicer behoedde Van der Sar zijn ploeg in de 64e minuut nog voor de gelijkmaker. De doelman was in de 71e minuut echter kansloos op een mooi schot van Baros: 2-2. Oranje kwam na een tweede gele kaart van Heitinga helemaal met lege handen te staan. Na een schot op de lat van Nedved besliste Smicer het duel alsnog in Tsjechisch voordeel.

Karakteristieken:
Aveiro: Nederland - Tsjechië 2-3 (2-1). 4. Bouma 1-0, 19. Van Nistelrooij 2-0, 23. Koller 2-1, 71. Baros 2-2, 88. Smicer 2-3.
Scheidsrechter: Metujo Gonzalez (Spa). Toeschouwers: 30.000. Rode kaart: 75. Heitinga (Nederland) 2x geel. Gele kaart: Seedorf (Nederland), Galásek (Tsjechië).
Nederland: Van der Sar; Stam, Cocu en Bouma; Heitinga, Seedorf (86. Van der Vaart), Cocu, Davids en Van Bronckhorst; Van der Meyde (79. Reiziger), Van Nistelrooij en Robben (59. Bosvelt).
Tsjechië: Cech; Grygera (24. Smicer), Ujfalusi, Jiranek en Jankulovski; Poborsky, Gal sek (62. Heinz), Rosicky en Nedved; Baros en Koller (75. Rozehnal).

Stand:
Tsjechië 2 2 0 0 6 5-3
Duitsland 2 0 2 0 2 1-1
Nederland 2 0 1 1 1 3-4
Letland 2 0 1 1 1 1-2
Tsjechië naar kwartfinale

Programma, 23/6: Nederland - Letland (Braga), Duitsland - Tsjechië (Lissabon).

Bron ANP
Foto Stanley Gontha/Proshots