Menu

Oranje gelijk tegen kleurloos Frankrijk

Voetballers willen nooit verliezen. Maar winnen hoeft kennelijk ook niet altijd. In de oefeninterland Nederland - Frankrijk had de regerend Europees kampioen niet veel trek, zo bleek anderhalf uur lang. De Ajacieden Rafael van der Vaart en Johnny Heitinga mochten vanaf het begin meedoen. Wesley Sneijder viel na rust in en Nigel de Jong maakte zijn debuut door in de zeventigste minuut voor zijn clubgenoot Van der Vaart in te vallen. Het bleef 0-0.

Voor Johnny Heitinga was de afmelding van Jaap Stam een soort van zege. De jonge Ajacied maakte vorige maand tegen de Verenigde Staten zijn debuut in Oranje, maar kwam toen aan de rechterkant in de verdediging te spelen. Daar moest hij zich de komende tijd ook maar op richten, had bondscoach Dick Advocaat Heitinga meegedeeld.

Maar al in zijn volgende interland, woensdag tegen Frankrijk, stond het Ajax-talent al als centrale verdediger naast Philip Cocu. ,,Heitinga speelde een heel goede wedstrijd", complimenteerde aanvoerder Cocu zijn jonge teamgenoot na afloop. ,,Het is niet makkelijk om in zo'n kort tijdsbestek op dit niveau te spelen", aldus de voetballer van FC Barcelona. Erg moeilijk had Heitinga het niet, want de Fransen toonden nauwelijks aanvallende intenties. ,,Wij stonden verdedigend goed", vond Cocu.

Oranje liet aanvallend meer zien dan Frankrijk. Rafael van der Vaart vormde het aanvalsduo met Roy Makaay, maar de speler van Bayern M√ľnchen kwam nauwelijks in het stuk voor. Van der Vaart wat meer. In de tiende minuut leek zijn prachtige pass op Marc Overmars al een mogelijkheid op te leveren, waren het niet dat de buitenspeler nipt buitenspel stond. Ruim tien minuten later kopte Van der Vaart de bal op doel na een schot van Mark van Bommel. De bal kwam echter te moeilijk aan om doeltreffend te zijn.

Sprankelend was de rest van de eerste helft niet. Nederland kon nauwelijks een gaatje vinden in de zeer defensieve opstelling van de Fransen en de gasten zelf maakten het de gastheren niet erg lastig.

In de tweede helft kwam de derde Ajacied, Wesley Sneijder, in het veld voor Mark van Bommel en Nederland leefde op. Sneijder was creatief en trok de rest van het team mee in zijn spel. Nadat Van der Vaart een kleine kans kreeg na goed voorwerk van Andy van der Meyde, verstuurde Sneijder een pass op maat richting de Ajax-aanvoerder maar die werd afgefloten wegens vermeend buitenspel. Onterecht.

Twintig minuten voor tijd bracht de bondscoach ook de vierde Ajacied binnen de lijnen. Nigel de Jong kreeg een bemoedigend tikje van Heitinga en stapte als honderdste Ajacied in Oranje het veld op. Daar zag hij in blessuretijd zijn teamgenoot bijna scoren. Heitinga nam vanaf eigen helft een vrije trap, die over de laatste linie van Frankrijk vloog en ook over doelman Barthez leek te zeilen. De Franse keeper kon er echter nog net een vinger tegenaan krijgen, waardoor de bal niet tussen de palen maar langs de doelpaal huppelde. Het zou een mooie bekroning zijn geweest voor Johnny Heitinga, die op zijn favoriete positie een prima wedstrijd speelde. Het mooiste compliment dat hij kon krijgen was misschien wel dat niemand Jaap Stam had gemist.

Nederland - Frankrijk 0-0. Scheidsrechter: Stark (Dui). Toeschouwers: 49.000.

Nederland: Van der Sar; Melchiot, Heitinga, Cocu, Zenden; Van der Meyde (89. Bosvelt), Van Bommel (46. Sneijder), Davids en Overmars; Van der Vaart (68. De Jong) en Makaay (68. Van Hooijdonk).

Frankrijk: Barthez; Sagnol, Thuram (68. Gallas), Desailly en Lizerazu (57. Silvestre); Giuly (46. Cheyrou), Makalele (57. Pedretti), Dacourt en Micoud; Trezeguet (68. Luyindula) en Govou (46. Henry).