Menu

Oranje groeit in toernooi

Winter mag zich recordinternational noemen. Zijn invalbeurt tegen de Fransen leverde hem zijn 83ste cap op, een evenaring van het record van Ruud Krol. Na afloop van de 3-2 overwinning in de laatste groepswedstrijd roemde Cruijff zijn oude pupil. Beide ploegen waren al gekwalificeerd. De inzet was de eerste plaats in de groep, met daaraan gekoppeld een kwartfinale in Nederland. Desondanks begon het Nederlands elftal zenuwachtig en kwam moeilijk in de wedstrijd. Er werd hard gewerkt, maar door slordigheden werd teveel balverlies geleden.

Foto's Louis van de Vuurst

Frankrijk is ontegenzeggelijk een kandidaat voor de eindzege. Zelfs het b-elftal vond elkaar makkelijker dan Oranje. Twee kansen waren genoeg voor het elftal de negen wisselsspelers om Oranje de schrik aan te jagen. Maar Oranje groeit in het toernooi. Gelukkig zette Kluivert met een weergaloos schot de achtervolging in.

Edgar Davids stoorde zich aan de het felle spel van de Fransen en liet dat de arbitrage duidelijk merken. "Ik zoek dat randje niet op. Ik wilde de scheidsrechter alleen duidelijk maken dat er twee teams in het veld staan. De Fransen mogen dan wel wereldkampioen zijn, maar dat betekent niet dat je alles maar hoeft te pikken."

Het EK voor Bergkamp moet nog komen. De aanvaller oogt gretig, is altijd aanspeelbaar en een van de weinige spelers die bijna niet op een foutje valt te betrappen. Toch staat hij nog droog. Misschien restten hem nog maar drie interlands -mits Oranje de finale van Euro 2000 haalt. Het WK in Korea en Japan over twee jaar is niet aan de magische voetballer besteed.

Ergens in deze Oranje kluwen bevindt zich Frank de Boer. Andermaal pikte de verdediger zijn doelpuntje mee. Een hele belangrijke. Voor de tweede maal maakt Oranje een achterstand goed. Een hele mooie ook. Een swingende vrije trap die de reserverol voor Lama duidelijk pijnlijk maakte.

Voor het eerst in 19 jaar boekte Oranje weer een zege op de Fransen. En net als tegen Denemarken was het Zenden die de laatste zetje gaf. De overmacht van Oranje drukte hij na enkele kapbewegingen uit in winnende doelpunt. Oranje blijft in Nederland en zal zich zondag tegen Joegoslavie zien gesteund door het legioen.